2018-03-29
成日話荃灣有好多好野食,今次地膽朋友就帶左我去呢間"樓下冰室"。距離荃灣地鐵站大概3-4分鐘路程,係路得圍,位置都唔難搵,食飯時間夜晚七點幾,外面已經見到有2至3人等緊,好彩我地兩個人,等左大約5分鐘就有位啦!餐牌挑選都算幾多,都係一般嘅番茄湯底加蛋再配粉同餸($48),我朋友就選擇左番茄通粉加蛋配雞翼($48),我就叫左番茄通粉加蛋配雞翼,再加鮮牛肉(加$8,$56),小食方面叫左焗芝士西蘭花($36),蒜蓉牛油豬仔包($16),再跟餐叫左兩杯飲品,菠蘿冰($11)同酸梅甘桔蜜($11)。番茄通粉味道好rich,而且亦都見到有番茄粒粒,算係足料,味道唔會好強番茄醬味,炒蛋都好香牛油味,不過分量就好似只有一顆蛋。瑞士雞翼係佢哋嘅招牌菜,果然係明不虛全,一上到黎已經好香,雞翼嘅皮好上色,食落又唔會話好硬好老,皮亦都好輕易撕開,瑞士汁嘅味調得好好,唔會淨係得個甜字。如果可以有碗飯真係一流!焗芝士西蘭花都好cheesy,啲芝士可以拉絲咁嘅,分量都可以,不過芝士味唔太重。蒜蓉牛油豬仔包嘅蒜蓉味好惹味,如果可以有啲蒜粒就更好啦,豬仔包都算脆架!菠蘿冰好fresh亦唔會太甜,想清下口嘅朋友可以選擇
菠蘿冰好fresh亦唔會太甜,想清下口嘅朋友可以選擇呢杯,酸梅甘桔蜜都好瀧,真係見到有粒話梅係入面架哈哈!