2020-09-29 6661 浏览
约朋友食饭当庆祝生日,今次拣左呢间beefbar.事前openrice book完之后, 餐厅好贴心咁早一日whatsapp我confirm booking. 对于唔钟意讲电话, 有咩事text到我都尽量唔好打比我的人黎讲,呢点个人认为好好LOL于是, 我就当刻先问可唔可以安排窗口位同埋order订个甜品写 ‘Happy Birthday’. 对方都即刻应机, 好有交带同礼貌。到食饭个阵, 早左成半个钟到都即刻比我地入去坐, 系窗边位。虽然唔系有咩景睇, 但对于唔中意系餐厅中央, 钟意病埋一边的我黎讲, 个个位好好。餐厅送的一个小前菜, 一啖食左的野, 但好refreshing, 个面头的芦荀超级嫩, 下面pat 唔知什么都好好味LOL 我本身唔钟意食呢类餐前包,但呢间的包好香好好食,包面脆脆地,橄榄油好香. 然后starter个包, 个酱有D微辣,几好食的, 但旧肉冇咩特别, 个人认为有点干身鞋口。冇既, 当前菜顶下肚先都OK。餐厅好细心,知我地会share, 帮我地分定碟装Risotto。呢个Sa­ron risotto, 一上枱有D好重的柠檬味, 闻落好似细个西医开的消炎药水的味

约朋友食饭当庆祝生日,今次拣左呢间beefbar.

餐前包

Black Angus beef, mild jalapeño sauce

Sa¬ron risotto

餐厅好细心,知我地会share, 帮我地分定碟装Risotto。呢个Sa­ron risotto, 一上枱有D好重的柠檬味, 闻落好似细个西医开的消炎药水的味LOL 但食落系超级好味, 意大利饭的质感好好,煮得刚刚好, 而且个汁唔会好滞, 愈食愈好味的。
PRIME BLACK ANGUS BEEF Rib-eye cap, 200g

然后, 餐厅又好细心帮我地切定个Rib-eye cap. 夹起已经见到个肉好软,食落外脆内软又重肉味又juicy, 系好standard的情况, 唔错喔~

我地叫medium, 不过应该都偏 medium rare, 唔错~
Mac & blue cheese

而个Mac & blue cheese, 卖相好好, 外层的芝士焗到好香好脆。但我其实唔钟意呢种texture的cheese, 我prefer好软好绵同拉丝的普通mozzarella 嫁炸LOL 同埋我孤陋寡闻, 好少见mac n cheese系配blue cheese, 亦唔太钟意blue cheese的味, 而最唔钟意佢的通粉唔用最普通香港茶记个种, 而用左有坑纹的。质感唔够普通个种软, 而且就系有D整色整水我唔识欣赏。
但好得意的系, 同risotto一样, 愈食愈好味, 可能惯左种blue cheese的味, 愈入愈底的通粉愈好味。

Tiramisu

之后个tiramisu简直系今晚最好食的野。因为一般见到的tiramisu大多数系一pat野然后面头系咖啡粉朱古力粉咁,但呢个好特别, 系好似crème brûlée 的脆片系面, 入面的tiramisu再加左D似饼的口感的野,中心仲系流心朱古力浆, 整件事mix埋一齐好食到完全值得因为呢个tiramisu而再到访。
petit four (vanila puff)

最后餐厅送的petit four系vanila puff, 咬开见到云尼那籽的cream, 非常好呀唔系就咁用云尼那香油。好完满咁总结左今餐。
题外话/补充资料: 职员好专业, 每道菜都记熟个名同介绍, 仲有好细心的服务, 恰到好处, 唔会太殷勤或热情, 因为最怕每道菜后都问如何同埋系咁抹枱面的个种服务。
2020-09-28
庆祝纪念
生日
餐前包
Sa¬ron risotto
Tiramisu
petit four (vanila puff)
  • tiramisu