2017-09-11
對於鐘意食辣嘅我,之前一聽到呢間餐廳名,已經好想去潮拜下,因為覺得呢間餐廳就好似我嘅知音。去之前冇做定資料搜集,去到先知係專做打邊爐嘅餐廳。舖頭座位唔算多,所以係出面凳仔坐住等左15分鐘左右先入得去。等嘅時候,我哋睇吓有咩食先,發現都幾豐富,有好多平時見到嘅打邊爐配料或者一啲海鮮類,亦有好多不知名的東東,可以一試。例如千層凍豆腐餐廳都有好多辣椒嘅佈置,一睇就知係食辣嘅餐廳,不過唔食辣嘅朋友都唔緊要,呢度有一個水果湯底,聽講甜甜地幾清新架!終於可以入去啦,已經好肚餓,所以即刻點左一個青花椒辣湯底,選擇呢個湯底嘅原因係因為平時出面比較難食到,雖然聽職員介紹重慶麻辣湯底係比較辣,但係辣嘅同時會比較多油,而呢一個青花椒湯底就比較冇咁油膩,同埋比較香,適合愛健康又想食辣嘅你。坐下坐下都好舒服等佢煲緊嘅時候,就快快手手睇吓食食乜嘢配料好啦。通常呢我都係去開任食火鍋多,而呢度係每碟計嘅。餐單上樣樣都分好類,可以按照你自己嘅喜好去揀選食邊啲。食咗少少嘅時候,餐廳職員過來問我地夠唔夠辣,我哋如實回答覺得好似唔係好夠,佢哋即刻炒左啲辣椒俾我哋,好有心。我地叫左以下呢d配料,發現配料都好有質素!肥牛呢度嘅肥
去之前冇做定資料搜集,去到先知係專做打邊爐嘅餐廳。
我地叫左以下呢d配料,發現配料都好有質素!
呢度嘅肥牛比起出面嘅肥牛有好大嘅分別,比夠少脂肪,食落去一啲都唔油膩,有嚼勁,而且份量好多,兩個人都係勉勉強強食得曬。
估唔到呢度嘅響鈴係即叫即炸,因為上枱嘅時候仲係熱嘅,同埋好脆身,偏厚嘅,就算浸耐左都唔會散開,不過其實響鈴都唔會浸咁耐嘅,浸幾秒就好食喇!
拎上黎之後可以沾上沙律醬,可以去除本身嘅油膩感,又可以食多幾舊增肥喇!
本身望到個樣覺得唔係好討好,因為好似腐皮好多奏摺,但係食落去完全係兩回事來的。食法好簡單,再去甩落鍋滾,直至你差唔多食完曬其他野嘅時候,先拎上嚟食,因為可以索曬所有汁,好神奇咁又唔會一層層分開,再加埋豆腐味,好正!蟹籽丸
原來係夏枯草,但係同平時出面買嘅唔同,呢度多咗啲心思,特登落好少好少嘅湯,飲起上嚟呢唔會好甜,反而有少少小小嘅苦澀味。
本來想點點甜品的,但餐廳售罄了:-I