2011-11-15
約了一位Openrice的食友於檸茶婚宴前來個短聚還是第一次見面, 緊張是難免的 由於他知道我是甜魔所以選訂了Grappa’s 可以靜靜地食甜品又可以傾計, 最重要還是引頸以待的Tiramisu 由於晚上還有婚宴, 我只吃打底份量就夠了 食友點了蕃茄配欖籃油扁意粉; Parma Ham Pizza 和一支無汽水先放上麵包籃, 醋和欖籃油等 但食友似乎對麵包一點興趣也沒有 , 攪到我都唔好意思食太多,只淺嚐了一片黑麥麵包而已 凍冰冰的, 唔食唔可惜唔夠五分鐘Pasta 和Pizza 同時上枱先嚐一口鮮紅的迷你車尼蕃茄, 入口有爆漿的效果非常Juicy 甜美香草令香味提升之餘, 亦增加了可觀度 原以為以欖籃油炒扁意粉會好油膩, 但原來剛好相反欖籃油的作用如潤滑劑, 潤滑之餘更做到Al-denta 可惜唔可以encore。Parma Ham Pizza : 友人知我喜歡ham 就為我而點的 香嘖嘖的Pizza 實在令人難以抗拒 芝士, 欖籃等份量很 Rich, Ham 則嫌咸度過高 而餅底亦唔夠脆口, 似吃麵包一點 友人胃口奇佳, 一下子掃了大部份 。由於婚宴時間將近, 是時要候趕下場了
還是第一次見面, 緊張是難免的
又可以傾計, 最重要還是引頸以待的Tiramisu
由於晚上還有婚宴, 我只吃打底份量就夠了
凍冰冰的, 唔食唔可惜
唔夠五分鐘Pasta 和Pizza 同時上枱
香草令香味提升之餘, 亦增加了可觀度
原以為以欖籃油炒扁意粉會好油膩, 但原來剛好相反
欖籃油的作用如潤滑劑, 潤滑之餘更做到Al-denta
可惜唔可以encore。
香嘖嘖的Pizza 實在令人難以抗拒
芝士, 欖籃等份量很 Rich, Ham 則嫌咸度過高
而餅底亦唔夠脆口, 似吃麵包一點
友人胃口奇佳, 一下子掃了大部份 。
由於婚宴時間將近, 是時要候趕下場了
還有我的[甜]心願未了 ???
當時心情由如前戲做足, 獨欠高潮
食友: Tiramisu 你請硬
呢餐多謝你請客 。