2018-11-18 165 浏览
一直对系日本试过的沾面念念不忘, 虽然回港后也有试过几间的沾面,但发觉味道和口感都系一般。今日去神山面屋,叫咗佢𠮶款神山沾汁面和期间限定的神豚烧沾汁面。我觉得神山沾汁面比神豚烧沾汁面好食好多 入面的汤好浓烈,又有两旧很大的猪腩肉, 其中一嚿有一半系肥膏,另外一嚿全部都系瘦肉。 当然有肥膏的猪腩肉系好肥美,香口,而且猪腩肉有少少甜味配上微粗的面, 加埋𠮶款有少许骨胶原和葱的汤,美极了! 记住唔好将所有面放晒落汤度,因为会好咸㗎! 只系沾小小,已经ok!如果要系期间限定上面加一个限期,不如只有1日啦! 佢块肉好鞋好韧,即使沾上汤都唔觉得肉质软滑左, 紫菜系脆,汤的味道不太浓郁, 蛋都做到流心的,可是味道唔系好够。

我觉得神山沾汁面比神豚烧沾汁面好食好多
神山沾汁面