2021-12-27
經過北角搵野食,見到呢條街幾多食肆。睇完一輪,最吸引我們的是這一間,可能是因為名字: VV尾線!酸辣粉麵,經常都好想食,平時食連鎖米線店多,所以今次就試一試小店!餐牌簡單易明,有套餐或自選組合,也有小食好吸睛既牆身不論是餐牌或是佈置,都充滿卡通,望落好舒服,好吸引人去觀賞採用電子下單,容易用,湯麵配料都可以按自己喜好更改我哋叫了兩個粉麵、兩個小食和兩杯飲品牛魔王麻酸辣米線$60材料有肥牛、牛肚、牛脷、韭菜、酸菜、芽菜、腐竹、肉燥和豆卜因為不知道有多辣,所以今次選擇了小辣,對於吃慣辣的我,這個不算辣,但是很香酸辣味,我選擇了寬粉,可以吸收酸辣汁,寬粉份量很多,餸菜都很多,所以最後我吃不完,如果男人食,份量也很足夠!話明牛魔王,所以很多牛的配料,平均食物質素不錯,而最令我驚喜的是牛脷,牛脷處理得好,沒有任何”蘇”味,而且煮得夠淋身!而配菜亦多到目不暇給,每啖都食緊不同的配菜,好豐富!無油酸菜魚湯米線$60朋友選擇了這款湯底,同樣地選了寬粉,辣到選擇了BB辣。我都試了這個湯底,很香的魚湯味,感覺是自己煲的湯底,好清香,令人不禁想飲多幾啖。我仲試左一片魚,好滑,唔腥!相比之下,她這個湯底比較健
餐牌簡單易明,有套餐或自選組合,也有小食
好吸睛既牆身
不論是餐牌或是佈置,都充滿卡通,望落好舒服,好吸引人去觀賞
採用電子下單,容易用,湯麵配料都可以按自己喜好更改
我哋叫了兩個粉麵、兩個小食和兩杯飲品
牛魔王麻酸辣米線$60
材料有肥牛、牛肚、牛脷、韭菜、酸菜、芽菜、腐竹、肉燥和豆卜
無油酸菜魚湯米線$60
朋友選擇了這款湯底,同樣地選了寬粉,辣到選擇了BB辣。
相比之下,她這個湯底比較健康清新,感覺好唔同,睇吓個人鍾唔鍾意重口味🤣
小食分別叫了尾味炸雞翼五隻和椒鹽炸蝦棗
椒鹽炸蝦棗$30
蝦棗炸得脆卜卜,蝦膠彈牙,味道好,朋友都好欣賞
尾味炸雞翼$30
炸雞翼幾鬆脆,唔會炸得過長。
凍荔枝茶,荔枝味幾香,不算太甜
凍檸檬茶
整體食物份量幾大,好飽肚,味道都幾好,幾特別