2017-03-16 432 浏览
呢日去咗希慎嘅餐厅楼层揾嘢食,见到呢间门面几靓嘅名馆,再睇下啲菜式,都几吸引,就同朋友决定入去食喇一入到去,就比呢啲双人卡位吸引住咗。喺其他餐厅真系无见过啲咁得意嘅座位,而且望出去个景都几好,好空旷。无论情侣又好,朋友都好,都好啱坐呢啲位,因为好似有种有私人空间嘅感觉佢仲有个我最钟意嘅see through厨房,比客人睇到整野既过程首先嚟嘅系呢个泡椒宝塔菜~哗,碟𩠌一上枱嘅时候我同我个朋友当堂吓左一吓。我地心谂,死啦明明记得个𩠌名系菜嚟㗎㖞,点解宜家会上左啲虫类嘅物体嘅?!?!😱😱我即刻去check吓系咪我地睇错啦,点知无㖞😦咁我就同我朋友发誓我一定唔会食啦,咁佢唯有顶硬上,战战兢兢咁食左第一啖.......O M G!!!!! 佢食完竟然即刻大叫太好食啦!!!!估唔到原来呢一碟系咁好食,我地最后系将成碟食哂😈所以有机会嚟食嘅朋友我都会好推荐你地叫呢个泡椒宝塔菜试吓,包你一试难忘。因为我哋两个都系第一次见宝塔菜,所以有啲吓亲。其实佢个味道就同凉拌青瓜一样,佢个口感都系同青瓜一样,好爽口。(但系有少少辣🌶))好,上面讲完笑,讲返第二道菜-鲜虾马铃薯薄饼。好好味,同平时食到嘅薄撑差唔多,但
一入到去,就比呢啲双人卡位吸引住咗。

泡椒宝塔菜
首先嚟嘅系呢个泡椒宝塔菜~
哗,碟𩠌一上枱嘅时候我同我个朋友当堂吓左一吓。

我即刻去check吓系咪我地睇错啦,点知无㖞😦

O M G!!!!! 佢食完竟然即刻大叫太好食啦!!!!

估唔到原来呢一碟系咁好食,我地最后系将成碟食哂😈

因为我哋两个都系第一次见宝塔菜,所以有啲吓亲。

(但系有少少辣🌶))
鲜虾马铃薯薄饼
好,上面讲完笑,讲返第二道菜-鲜虾马铃薯薄饼。
好好味,同平时食到嘅薄撑差唔多,但系材料就系用薯仔,而且每一块都有鲜虾,更加有口感
溏心黑蒜炖响螺
溏心黑蒜炖响螺~
好有住家汤嘅味道,完全唔系味精汤

入面好多料,有鸡脚、响螺、黑蒜、鸡肉,啖啖都食到料,好正
水蜜桃咕噜肉
呢个系水蜜桃咕噜肉,有好多旧咕噜肉,绝对唔会唔够食!
虽然啖啖肉,但系略嫌点得太多粉~ 不过好入味~

同出面食到嘅唔同就系佢用水蜜桃,唔系平时用嘅菠萝,但系阵味都好夹
榄菜干煸四季豆
呢个系榄菜干煸四季豆。我由细到大都好钟意食四季豆,嚟到呢到见到有都即刻嗌咗~
完全无令到我哋失望,食到家的味道

不过就有少少多油,但都可以接受~
金黄球泡饭
喺openrice见到呢个系名馆最出名同最多人试嘅金黄球泡饭,我哋都嗌咗嚟试下。
将个饭球浸左落啲上汤度,将佢切开就见到入面嘅饭喇~

汤饭好多人都钟意食,我都唔例外。

但呢到特别嘅就系因为外层有炸过,所以就可以好似食到饭焦咁,脆卜卜

而且因为个汤入面有番茄粒、粟米、豆等等嘅材料,食落都好有咬口
法式焦糖炖蛋
最后就到甜品喇!!呢个系法式焦糖炖蛋~
首先个卖相已经好靓。最正就系用只羹敲落去果一刻,好satisfying

个炖蛋嘅蛋味唔系好重,但系咁就比较似炖蛋白,我超钟意食。

仲有好滑,好味到极速食晒

overall 呢到嘅嘢食都好好食,又特别,唔系出面间间餐厅都揾到。

而且成间餐厅好大,好舒服。有好多位,但系每张台都隔得有段距离,唔会觉得好逼。

再者员工个个都好nice,好好笑容,令到个用餐经验好好
泡椒宝塔菜
鲜虾马铃薯薄饼