2018-12-03 460 浏览
今晚收工後趕住過海去演藝睇表演,就喺尖沙咀揾間就腳既拉麵店食下,以和牛主打既拉麵店喺香港還是第一次見,一直吸引我去,今晚終於有機會去!6 點幾去到,都已經坐滿了大半坐位,坐位大約有30左右,佈置滿有日本特色,其實入到餐廳既第一印像係一陣強烈既牛味,比一般賣清湯牛腩既麵店還要濃郁!呢陣味已令人食指大動!餐廳賣既拉麵只能用 '精' 嚟形容,因為全餐廳只有兩款麵選擇,分別係原味既極牛拉麵同加入白松露既白牛拉麵!我被安排坐在近廚師檯既位置,可以睇到,聞到師傅燒和牛既過程,也聞到陣陣燒和牛散出來的牛肉香味製作需時,我order既極牛拉麵等左一陣就嚟到! 色香味俱全既作品! 賣相吸引,牛味濃郁,味道稍後再詳述!我order 左刺身同火炙牛,店員非常細心,提我先食和牛刺身,因為其他味道會蓋過刺身既鮮甜味,刺身嫩,牛味香,也十分鮮甜,可以徹底品嚐到牛肉原始既鮮味!至於火炙牛就完全是另一種味道! 有陣陣焦香,陣陣牛油脂肪既香味,呢陣香味同黏黏既口感,成晚都停留在口中!薄切和牛做到入口即溶既效果,肉汁豐富,同刺身比起上嚟相對重口味!麵都幾煙韌彈牙,份量都足夠!因為牛骨湯太甜美,就算食飽既我,都忍唔住要加個

麵都幾煙韌彈牙,份量都足夠!

因為牛骨湯太甜美,就算食飽既我,都忍唔住要加個飯撈埋d湯嚟食!

索左湯汁既珍珠飯比原來變得更香甜,而且多左一陣牛既味道!喜歡重口味一點既朋友,不妨加兩滴麻油!

都係嗰句,牛骨濃湯太鮮甜,最後俾我清晒!