2018-02-04 2039 浏览
呢几个月试过铁板烧,又试过拉面、海鲜丼、日式烧肉、涮涮锅、浜烧……等等专门店,喺串烧专门店较少到访,因为成日觉得啲串烧细细串好似食极都唔饱,收费又唔喺平。但最近有街坊推介荔枝角D2 Place二期嘅「北海道炉端」,定价相宜,加上近我,食完行返屋企都仲得,当喺散步消化吓。晌门口,已见佢哋嘅装修都花过心思,深木系一派北海道小木屋格,挂满极富和风嘅灯笼。走进餐厅里面,同样甚有气氛,唔同位置,都摆设唔同嘅装饰,斋影环境,都呃得吓人去咗北海道嘅餐厅。餐厅近窗嘅一边,设立多个小个室,更有私隐度,如知道有呢啲房,订枱时就要求坐里边啦,不过,就无特别查问有咩要求如要知室嘅话。虽然睇店名,让人感觉都喺主力为串烧,其实,翻一转餐牌,你就见有好多其他类型食物。打开餐牌,先喺各式各样嘅啤酒、鸡尾酒、餐酒、特饮、烧酌……等等饮品。再翻,仲有前菜、沙律、刺身、特色小菜、特色意粉、炸物、烧物。甚至乎丼饭、拉面都有,甜品亦自不然唔少得啦。数吓数吓,真喺有过百款嘅食物,但有咁多嘢卖,会唔会周身刀,无张利呢!反而,我哋一心嚟打算食串烧,大部份嘅串烧食物却印问另一张简便嘅餐牌上;此外,亦加插一啲推介菜式及锅物。之但喺,一向
,但有咁多嘢卖,会唔会周身刀,无张利呢!
反而,我哋一心嚟打算食串烧,大部份嘅串烧食物却印问另一张简便嘅餐牌上;此外,亦加插一啲推介菜式及锅物。之但喺,一向都有影低啲餐牌留个记镀,最怕啲餐牌过咗胶,影出嚟会反晒光,当然,以餐厅而言,就好管理!
黑芝麻烟肉沙律 $48

先嚟一道沙律,和风沙律用上胡麻酱喺惯常嘅事,然而,用黑芝麻酱就甚少见。道沙律除咗有沙律菜,仲有粟米、蕃茄、青瓜、烟肉碎及滑豆腐粒,黑芝麻酱喺另上,淋多淋少随个人喜好。本身啲食材新鲜,淋上香浓嘅黑芝麻酱后,口感清爽,味道浓香。
黑芝麻烟肉沙律
讲明嚟食串烧,见佢墙上挂咗个「5款串烧」嘅优惠组合,睇过款式都啱口味,再揾啲单价嚟对比,可以讲喺4送1咁,精明又想悭番啲嘅消费者就大多数都拣佢啦

5款串烧 $116
5款串烧包括和风芥末猪腩串、帆立贝串、盐烧鸡翼、免治鸡软骨棒、日本蕃薯仔,一碟放齐5款串烧,又烧得好靓仔,非常吸引。
5款串烧
和风芥末猪腩串

虽然喺猪腩串,入口一啲都唔觉肥腻,可能就喺因为个芥末酱汁,带微微芥末味,辣度隐若,却出奇地有减腻之效,再者,肉质带点点爽脆感,确喺几好食。
和风芥末猪腩串
帆立贝串

啲帆立贝又大粒,又有睇头,烧得好似披上一层黄金大衣。口感唔错,软腍得嚟有少少弹牙,仲有点碳火香添。
帆立贝串
盐烧鸡翼

开边做成单骨鸡翼,食起嚟比较易,外皮入口十分香脆,不过,话喺一只,两人分嘅话人其实一人食得半只,好似一阵风咁两啖食晒。
盐烧鸡翼
免治鸡软骨棒

一大条免治鸡肉棒,食落好腍,有松化之感,再咬落去,有啲咬口感,就喺因为里面混咗鸡软骨,口感过瘾。
免治鸡软骨棒
日本蕃薯仔

啲蕃薯仔细细粒,一口一件,质感十分粉糯,带蕃薯香,涂上点点蜜糖,更感清甜。
日本蕃薯仔
牛舌 $38

5串串烧就梗喺未够喉啦,追加一串牛舌,喺朋友嘅至爱,小弟亦钟意食,因为口感柔韧,又有一股独有嘅膻味,就咁盐烧,唧啲柠汁,已非常好食。
牛舌
秋葵 $22

平衡番啲邪恶嘅肉类,秋葵喺最心水嘅串烧野菜,烧过之后,秋葵嘅口感无咁滑潺潺,反而,就多咗份脆口感。
秋葵
入门口之前,门外贴咗唔少杂志报导,不过太密麻麻,无乜点睇;相对哋,就留意到一块座地黑板,介绍其松叶蟹海鲜锅,因为画得精细有趣味
。晌餐牌中就揾嚟揾去都唔见有,向店员查询,原来就喺另页餐牌中嘅猪骨汤海鲜锅。
猪骨汤海鲜锅 $178

虽然话喺一人前锅物推介,但两个人食绝对卓卓有余。整份锅物捧出嚟,真喺颇大份,野菜垫底,上面铺满多款海鲜:松叶蟹脚、虎虾、广岛蚝、帆立贝,样样都打孖(帆立贝除外),配上半份乌冬,所以,喺咪两个人食都无问题呢!
松叶蟹海鲜锅
若然咁都仲未够,又或对个别食材有兴趣,无问题,可以追加各款海鲜料及乌冬。
松叶蟹脚

成日都讲,小弟都钟意食蟹,但就唔钟意拆蟹,所以,只蟹脚拆好晒,一熟就食得,爽呀!蟹肉好鲜甜,肉质细致,唯可惜食得一只就梗喺唔够喉啦。
虎虾

算唔上超大只,但至少唔喺啲虾毛仔,虾肉爽口,几有虾鲜味,用料唔失礼呀!
广岛蚝

啲蚝滚完都唔喺好缩,仲保持住几大只嘅身形,蚝肉仲喺几肥美吓,入口蚝味都算浓,质素不赖。
帆立贝

对比起串烧嘅做法,灼过嘅帆立贝口感更弹牙,而且,更有一份鲜甜味,始终,个猪骨汤做得不俗,所以,我哋都饮清光唔好嘥。
抹茶心太软 $48

食到尾,大家仲有啲位,不如一客甜品两份共享吧!几款甜点,友人就建议心太软,本以为就咁一件心太软(因餐牌相喺咁),上枱嘅成品有意外靓嘅卖相。
抹茶心太软
件心太软可能喺细个装,软易焗过笼,所以,唔喺好流心,反而成为软心,其实我仲钟意,因为流心就较视觉感,抹茶浆泻晒食唔到几多,反而软心就啖啖滋味。此外,抹茶味香浓而带少少甘苦,红豆软腍而清甜,衬少少生果粒,满意嘅一道甜点。
抹茶心太软
最近一连睇咗两辑南韩综艺节目:「尹食堂(第一辑)」、「姜食堂」,卖点喺揾艺人营运一间餐厅,好睇又好笑,其实,都知搞间食店真喺唔易。做客人嘅,可以讲喺以逸待「炉」,嚟到点完菜就等食,食完拍拍屁股就走得
。讲番「北海道炉端」,环境好,招呼到位,做菜都有番咁上下水准,难得定价亲民,值得推介俾我班美孚街坊朋友。
黑芝麻烟肉沙律
5款串烧