2018-04-14 55 浏览
今日經過油麻地,想搵個地方靜靜地食餐午飯,做埋手頭上嘅工作,見到最近都有人推介mafe cafe,就自己一個人上去試咗呢間餐廳。嚟到呢度,一改我對樓上Cafe嘅刻板印象。以前成日都覺得Cafe好嘈,只係好多小朋友喺度玩board game。而呢度嘅樓底都算高,環境好寬闊,一啲壓迫感都冇。我點左一份黑松露野菌忌廉意大利飯。意大利飯有應有嘅煙韌口感,鍾意呢啲比較有咬口嘅飯粒,而且亦唔會煮得太過濕,剛剛好。黑松露嘅味道相當之清香,不過有忌廉嘅關係,難免會有少少飽肚。對於一位女士來講,一餐飯冇甜品點算係完美呢?叫左一份心太軟,朱古力雪糕筒心太軟蛋糕一熱一凍,形成強烈嘅對比。心太軟一切開之後,裏面嘅「岩漿」好似源源不絕咁湧出嚟,十分tempting!鍾意佢嘅朱古力濃度夠,又唔會太甜,啱晒我鍾意食甜品但又好怕太過甜嘅人。