2018-05-20 313 浏览
同朋友隨便行,見到有間舖頭名好得意,叫「三分俗氣」,睇錯以為係三分「谷氣」,笑死我!就去呢度食啦!睇下係咪真係咁俗氣。見到呢度係食上海菜,價錢又唔貴,二人餐都幾多嘢食,就點一個二人餐$238,再加一個小籠包$36。小籠包好快就上,熱辣辣,自己倒陳醋落碟薑絲度點嚟食。估唔到小籠包湯汁真係多到爆, 朋友咬一啖,湯汁噴曬出嚟,而且味道非常鮮甜,豬肉新鮮爽口,包皮不會太厚,有啲小籠包係麵粉多餡料少,湯又少,今次呢個小籠包絕對值得一試,比起其他出名嘅上海餐廳都要好食,而且幾抵食。二人餐好快送到,有一款涼菜,一款小菜,一款炒飯或麵,一個湯羹,兩隻高力豆沙。涼菜揀左蒜泥白肉,賣相好靚,砌到成朵花咁,中間用青瓜絲和粉皮墊底,令到形狀更立體。味道方面有點失望,覺得不夠辣,而且蒜蓉也不夠多。醬汁是偏甜的,因為加咗辣椒油,所以有微辣,但比正宗的香辣蒜蓉味,這個蒜泥白肉是偏淡,可能是遷就香港人口味,建議再增加蒜蓉和辣椒碎,令味道更香,而醬汁可以再濃味d。酸辣湯, 一個湯碗上,足夠兩個人分。用料充足,有筍絲,豬紅,蛋花,木耳,肉絲,冬菇等。 味道方面,辣味屬於小辣程度,酸味方面則可以再酸多一點。食落口感豐富,因

小籠包好快就上,熱辣辣,自己倒陳醋落碟薑絲度點嚟食。

酸辣湯, 一個湯碗上,足夠兩個人分。

用料充足,有筍絲,豬紅,蛋花,木耳,肉絲,冬菇等。 味道方面,辣味屬於小辣程度,酸味方面則可以再酸多一點。食落口感豐富,因為用料多,有爽口的木耳絲、筍絲,有滑嘟嘟的冬菇絲;肉絲又有嚼勁,非常好味!當然,我喜歡吃辣的話會再加多一點辣椒油,如果喜歡酸味多一點,可以自己加陳醋。

水煮牛肉,如果散叫要$108,套餐有得食就好抵食。牛肉分量適中,但我吃水煮牛肉愛吃它的配菜,就是芽菜、唐芹和木薯粉等, 因為吸收了湯汁的精華,吃著充滿麻味和辣味,非常香口!但辣味稍嫌不夠,辣屬於bb辣,期望會再辣一點,才是真正的水煮牛肉。 鹹味剛好,撈飯吃得很開胃,而且牛肉煮得很嫩滑,肉質新鮮,就是嫌不夠辣而已。

食咗咁多濃味嘅嘢,飯類就選清淡啲嘅闊佬炒飯,即是蛋白菜粒瑤柱炒飯。估唔到雖然清淡,但係蛋白又香又多,有菜粒令口味清新,瑤柱絲走過油好香口,所以清淡得嚟,味道係幾香的。有水煮牛肉餸飯,濃淡配搭得很不錯,讚下自己點菜叻先。

套餐的甜品是高力豆沙,我最喜歡的上海甜品,新鮮炸起,灑上糖粉,賣相圓圓的,很可愛,好想一啖就消化他!

咬下軟綿綿的麵粉皮,裏面就是紅豆蓉,味道只是微甜,怕甜的人也能吃。外面雖然灑上糖粉,但糖粉其實也是微甜,令賣相更討好而已。所以這個甜品是吃得健康,最吸引的就是軟綿綿的外層口感,好像吃棉花糖一樣,令人愛不釋手!

埋單加一,加$2一個茶位,兩人共$346。總結這個上海餐廳,也帶點四川味道,就是味道偏向香港人口味,所以辣的食物都是 微辣而已。灌湯小籠包就做得非常出色,為了回味小籠包,朋友忍不住在last order之前點多一個, 哈哈!看來這三分俗氣,就是價錢夠大眾化,做到世俗人都會喜歡的七分口味吧!
2018-05-18