2019-06-24
記得細細個既時候,爸爸就好鐘意帶住我地黎到深井食飯。一來,佢又可以揸下佢架車,不竟男仔對車都總會有一份情意結。二來,深井既燒鵝真係好出名,又真係好好食。三柩,以前真係唔係好多地方可以食到正宗既燒鵝,記得以前每次黎到都一定迫滿人,迫滿車。如果唔係朋友相約,我自己都真係差D忘記佐深井呢個地方。今次亦都可以讓我懷愐一下。今次我地既選擇係深井陳記,喺市區,佢地不知不覺間都開佐多間分店,而喺深井既老地方,亦都有2間分店。因為深井都真係屬於偏遠既地方,大部份既客人都係要揸車前往,所以泊車費亦都會比較便宜, 喺陳記食飯可以有代客泊車,3小時內都係俾 $30,即係大約$10一小時,夠哂抵。餐廳既裝潢都係帶著懷舊色彩,感覺這樣跟「老店」的名字更襯,而店員大多也是「老店員」。餐牌簡潔,必點既有燒鵝,而其他食物既價錢都唔貴,另外牆有D菜式係餐牌無既,要多留神先唔會走寶。陳記燒鵝 (下庄) $195黎得深井,食得陳記,Order燒鵝,絕對係基本,例牌 $155,但係要冒風險,食到豬碘骨,所以我地就加多$40要佐下庄,亦即係鵝脾既位置。燒鵝層皮仍然保持脆口,而肉質亦都夠 juicy ,好好味,更令我驚喜既係佢地
一來,佢又可以揸下佢架車,不竟男仔對車都總會有一份情意結。
二來,深井既燒鵝真係好出名,又真係好好食。
如果唔係朋友相約,我自己都真係差D忘記佐深井呢個地方。
今次亦都可以讓我懷愐一下。
陳記燒鵝 (下庄) $195
普通一碟清炒菜就 $70,所以我地就揀佐呢個竹笙魚肚浸勝瓜,多一個餸,又有菜食,但係就只係貴佐 $18,絕對抵食。
同樣地,呢碟餸既份量都好大碟,個汁就比較杰身,食落唔會太咸,岩岩好。
主食比我留意到呢個平民版既龍蝦伊麵,將龍蝦換成生蝦,價錢就平得多。
伊麵既份量超多,芝士汗唔算係好常濃郁,但係勝在份量夠多,足以沾上每一條伊麵,而唔算係好creamy 既芝士汁,亦都唔會令人感覺太膩。
蝦都有好多隻,食落彈口夠新鮮。