2016-11-16 770 浏览
平時好少食燒烤,因為朋友生日,三五知己相約食燒烤慶生。今次去左佐敦大胃燒,位置都唔難搵,幾近地鐵站…廢話唔多講,直接講食物啦今次去食燒烤,主要點左肉串、菜、海鮮等。肉串都燒得幾香口,又唔會太乾,燒到無哂水咁。其中我最鍾意燒牛脷,因為我鍾意牛脷既口感,特登影左相係下面。因為有朋友唔食辣,所以個度侍應提議辣粉、子然粉另上,相當貼心燒牛脷一堆肉之後講素菜類,下圖係燒韮菜,朋友誠意推介。但我自己食菜食開炒菜,燒就麻麻地,加埋辣粉好似有少少熱氣(廢話,燒烤梗係熱氣不過我覺得食菜係比較清淡,燒韮菜好似好重味)。朋友就建議配啤酒,一串韮菜配藍妹,咁又幾夾燒韮菜最後講海鮮,海鮮通常人地都話食清蒸先食到佢既鮮味。不過我都唔知咩點樣講真正既鮮味(低級食家)如果講我係大胃燒食既,我點左幾串蝦同沙律醬生蠔。蝦我覺得幾正,唔同平時食開既白灼蝦,可能係燒既緣故。我覺得好有新鮮感,而且味道唔錯。七吋蝦至於沙律醬生蠔都ok既,正常啦,不過有少少非主流同heavy,下次都係點返蒜香生蠔沙律醬生蠔最後仲嗌左個貴妃蚌,不過好少食,加上唔識describe同評佢好唔好食貴妃蚌最後一張圖好似叫燒墨魚仔,都係唔識評價,但主要睇落

燒牛脷
一堆肉

燒韮菜

七吋蝦

沙律醬生蠔

貴妃蚌

最後一張圖好似叫燒墨魚仔,都係唔識評價,但主要睇落影得幾靚,就upload埋
其他影得麻麻,或者未影就已經比人食左就算
2016-11-15
庆祝纪念