當日同一班係台灣黎香港玩既朋友食飯,佢地想去食d香港地道d既野食,大排檔就一定唔少得啦😜佢地住尖沙咀,於是搵d近佢地既大排檔啦,其中一個香港朋友介紹妹記,藍妹同男朋友都未試過,不過我地冇更好既選擇,咁就去妹記啦!我地遲左少少去到,佢地已經等左一陣位,一去到就咁岩有位,好彩✌🏻果到係爆場,全部枱都坐滿人,同普遍既大排檔一樣,超級熱鬧(嘈)。-果到有個特色,就係飲酒唔係用杯,係用碗!佢隻碗印左大大隻字「勝利碗」,酒飲到底會見到碗底既「勝」字,名副其實既『飲勝』‼️咁樣飲酒都係第一次,不過好爽快,好有以前古代人既豪邁感🤪-因為冇影menu,當日既菜式名都係憑記憶。金莎黃金蝦黃金蝦係用咸蛋黃炒剝左殼既蝦,一碟既份量比較少,大約得6隻左右,如果多人既話要叫2碟咸蛋黃炒,一定係偏咸,撈飯一流既。表面好粉,入面既蝦炸得唔錯,爽口既。-豉椒炒蜆藍妹唔太食蜆,只係食左一件,有鮮味,芡汁既味道冇平時食果d咁濃味。-蠔餅⚠️有芫茜請注意份量大份,炸得鬆脆,但略嫌油份太多,如果炸得夠好,應該可以走油,迫走d油份。好厚粉,唔知點解佢有芫茜,但成個餅完全冇味,冇蠔味,冇粉漿味,冇芫茜味,淨係好似食緊一pat冇味既炸餅

果到有個特色,就係飲酒唔係用杯,係用碗!

咁樣飲酒都係第一次,不過好爽快,好有以前古代人既豪邁感🤪
因為冇影menu,當日既菜式名都係憑記憶。

金莎黃金蝦

豉椒炒蜆

蠔餅
⚠️有芫茜請注意
好厚粉,唔知點解佢有芫茜,但成個餅完全冇味,
冇蠔味,冇粉漿味,冇芫茜味,淨係好似食緊一pat冇味既炸餅咁

豬手
呢味餸係成餐最好食既,豬手好大隻,我地8個人食都係岩岩清左。

皮超級脆,肉竟然唔硬喎,仲幾入味添

魚香茄子
中庸之作,冇野可以講。
蠔仔粥
⚠️有芫茜請注意
呢個粥比我兩個感覺
1. 芫茜味真係好重,好重,好重。唔太鐘意芫茜味既藍妹勉強可以食到,但男朋友聞到已經想嘔,全程苦瓜乾咁🤢
2. 好多料,蠔仔多,仲有乾搖柱同埋蝦米。
大排檔比一大班人傾計最岩,大大聲都冇問題
藍妹個人認為食過更好食既大排檔,呢間只可以話係平庸既一間。