2018-07-14
係豉油街行入去就搵到好HIT嘅「湯·米」喇,店面有 Counter 做飲品外帶,入面就有座位比客人食台式小鍋,成間餐廳設計好似cafe咁舒服小清新🌱 飲品 Menu 有好多野飲揀,每款都好吸引😝有水果茶、芝士奶蓋、珍珠奶茶等等,仲有季節限定嘅芝芝莓莓同芝芝桃桃,一場黎到當然要試下啦。朋友揀左芝芝莓莓🍓粉紅色好夢幻!草莓果茶酸酸甜甜,底下有果肉,草莓味十足,炎炎夏日好啱飲我就揀左芝士金鳳茶王,先呷一口濃郁咸香的芝士奶蓋,再大口喝下混合醇厚芝士加香濃的金鳳茶王,每一口都是幸福嗌左一款小食麻辣臭豆腐刺激一下味蕾先~真係童叟無欺有臭架,好正,加左少少麻辣好香,豆腐幾滑幾入味正餐到啦,一人一鍋~點了一個沙茶牛肉鍋和巴蜀烤魚鍋沙茶牛肉鍋上面D牛肉仲係生GE,小鍋個火夠猛,輕輕在湯底燙一燙就食得喇,唔會一早已經熟晒煮到老晒所以牛肉保持到嫩滑嘅肉質另一鍋嘅麻辣烤鯇魚~細嫩魚肉靠湯汁煨熟,吸收晒麻香的精華,味道好濃郁,食嘅時候要小心拆骨鍋入面有豐富配料,有菜有丸有豆腐有菇,飲食均衡亦都每個鍋都附粉絲/白飯,可以再加$12升級做滷肉飯。賣相係正宗古早味,五花肉肥瘦適中,滷汁入味綿綿的珍珠米飯粒粒分明,誠意
嗌左一款小食麻辣臭豆腐刺激一下味蕾先~
真係童叟無欺有臭架,好正,加左少少麻辣好香,豆腐幾滑幾入味
正餐到啦,一人一鍋~點了一個沙茶牛肉鍋和巴蜀烤魚鍋
所以牛肉保持到嫩滑嘅肉質
鍋入面有豐富配料,有菜有丸有豆腐有菇,飲食均衡
綿綿的珍珠米飯粒粒分明,誠意之作