之前去过DK Cuppa Tea已经满足过味觉同视觉享受,一直有FOLLOW开佢地既IG同facebook,一见到有出新野即刻想去支持一下!圣诞果排新推出左「皇家奇想曲」系列,以英伦风既熊仔做主题,少女心已经即时大爆发!绝对系一个女仔fd聚会high tea又影到靓相既地方~一次满足左2个愿望~~「皇家奇想曲」下午茶,英伦风、城堡、熊仔、cheese cake、high tea,太多元素都触动到少女心,朋友一黎到都「哇」左一声,因为DK系摆设方面落左好多心思,布满花朵既扥盘上面,放左两只识向你挥手会转圈既熊仔,装饰摆设落足心机,满足各位少女心!边个女仔细个冇幻想过自己系公主?依家有埋城堡,DK仲准备左几个皇冠比我地戴住影相XD放系熊仔面前既系玫瑰朱古力心太软,食前要先向店员安排加热,加热后心太软已经香味扑鼻,咬一啖已经感受浓郁既朱古力味,仲有温暖既朱古力流心。Rose Soothing Love,玫瑰同朱古力既花茶,听过去怪怪地唔系好夹,但饮落去既味道清清甜甜,令人好开心。欣赏佢啲茶冲极都系咁香甜,唔会令个味道变淡!所以果日同朋友倾左好耐,啲茶都一样冇变味~咸点方面,板上面有法国鹅肝配
之前去过DK Cuppa Tea已经满足过味觉同视觉享受,

圣诞果排新推出左「皇家奇想曲」系列,以英伦风既熊仔做主题,

一次满足左2个愿望~~
「皇家奇想曲」下午茶

玫瑰朱古力心太软
放系熊仔面前既系玫瑰朱古力心太软,食前要先向店员安排加热,

Rose Soothing Love

所以果日同朋友倾左好耐,啲茶都一样冇变味~
咸点
咸点方面,板上面有法国鹅肝配小饼干、芝士拼盘、沙乐美肠,

鹅肝配饼干,微咸中带脆。芝士拼盘,一个系软身芝士一个系风干既芝士,软身果个发酵味好浓。

沙乐美肠,面头有少少黑胡椒,咸味适中。
英式松饼配果酱
英式松饼配果酱,松饼口感好松软,咬落去好有质感,就咁食味道不大,

但加上甜甜既果酱,即刻味道丰富左唔少。
英式肉酱肉丸薯蓉
然后就到我最中意食既英式肉酱肉丸薯蓉,肉丸系用左我地打边炉会见到既牛丸同贡丸,

但有乜咁中意?老板娘话肉丸粒粒都系用纯牛/猪整成,而且要系台湾订过黎,

每粒肉丸咬落去都好多汁,口感好弹牙爽口,令我谂「食神」入面既赖尿牛丸XD

一句讲晒,同出面打边炉果啲冇得比。
皇冠黑松露芝士蛋糕
皇冠黑松露芝士蛋糕,上面放左块做得超精致既皇冠黑朱古力~~

第一次食黑松露加cheese cake!黑松露既味道都几抢,而cheese cake则做左配角,

cheese cake主要系入口果下口感,跟住就系淡淡既黑松露味觉系口腔,感觉新鲜得黎又好食!
英国旗榛子马卡龙
英国旗榛子马卡龙,外形整得好特别,英国国旗款,浓浓榛子味,味道偏甜。
皇室熊仔黑朱古力
最后就系....应该好多人唔舍得食既皇室熊仔黑朱古力,因为要分割佢就要进行斩头仪式q_q

模组明显做得好精致,熊仔身上每一条毛发、服饰等等都睇得出师傅花左唔少时间同心血,值得敬佩。

而金粉上色既配搭亦好讲究,一粒朱古力既设计已经咁讲究,难怪装饰摆设都咁花心思~

味道方面,因为系黑朱古力,所以怕甜怕肥既女孩都唔洗担心话好肥,

味道微甜而唔苦,感觉岩岩好,而且唔会觉得好腻,味道都一样贴心。
最后,依个set仲会送比我地一张皇室小熊明信片同5张「魔法卡」,

老板娘同我地玩左个小游戏,其后就将自己既心情写低,再放系邮箱入面,

有得食又有得玩,顺便认识到香薰精油既功效,难怪黎到既感觉都令人咁舒畅开朗,可能都关事xd
寄出信后,虽然唔会收番,但都当比自己一个目标,感觉食一个tea,得到既野好多呢~

DK就系比我一种咁样既感觉~~下次一样会捧场>333<
2016-12-23