今日约咗几个月无见嘅好朋友仔出黎食饭🤩佢想食日本野,我拣咗喺VWalk嘅「渔钏」,我就系冲住店家嘅10道风味套餐而黎😋因为套餐包括清酒饮饮同十道菜色,价钱只系$208位,性价比极高👍🏻一边饮住清酒一边倾偈,人生一大乐事😌餐厅装修富有日本居酒屋特色,墙身上摆满各种各样嘅清酒,恍如置身日本居酒屋嘅环境😊日本渍物店员先送上两款渍物,有萝卜渍同牛蒡渍,渍物爽脆可口,牛蒡渍上加上芝麻特别香口,配搭清酒无得顶鱼生他他沙律角切三文鱼同帆立贝配上新鲜嘅沙律菜,加入酸汁作调味,开胃又清新三色刺身包括三文鱼、吞拿鱼同赤海虾,店家用上三文鱼腩入口非常肥美,赤身油脂较少鱼味较浓,赤海虾味道鲜甜,爽口弹牙三点寿司套餐包括三款寿司,有海胆、墨鱼、油甘鱼,海胆份量十足,味道鲜甜完全冇腥味👍🏻墨鱼口感Q弹烟靭,油甘鱼上加上柚子渍更加能鱼嘅鲜味,充分带出鱼嘅油香海鲜茶碗蒸茶碗蒸充满蛋香又滑身,滑捋捋嘅蒸蛋上加上虾仁白果,上枱时仲系热气腾腾,超赞帆立贝明太子海苔天妇罗推介👍🏻天妇罗即叫即炸,入口酥脆,里面包裹住紫菜、帆立贝同明太子,除咗咸咸香香嘅味道,更带有一份鲜味樱花虾唐扬炸鸡必食👍🏻炸鸡外面裹满脆卜卜嘅樱花虾,里面鸡

日本渍物

鱼生他他沙律

三色刺身

三点寿司

海鲜茶碗蒸

帆立贝明太子海苔天妇罗

樱花虾唐扬炸鸡
必食👍🏻炸鸡外面裹满脆卜卜嘅樱花虾,里面鸡肉juicy,咬落仲充满肉汁,口感非常丰富

扇贝面豉汤
用茶壶装入面豉汤,里面加入大大粒肥美嘅扇贝、豆腐同海带,扇贝肉令汤底更加鲜甜

追加:
烧日本鱿鱼
唐扬鸡软骨粒
我地追加咗两款小食,送酒一流🍶👍🏻鱿鱼香口弹牙,鸡软骨粒裹上薄薄嘅炸粉,一啖一粒,越食越过瘾

甜品
店员最后会送上甜品,红豆忌廉蛋卷,松软嘅蛋糕中间加入奶油忌廉,甜度刚刚好,超级满足嘅晚餐😋

📍渔钏 (V Walk) (深水埗)
深水埗深旺道28号V Walk地下G-19号舖

人均消费:$200-300