2010-11-03
呢幾日返工做嘢,返到屋企溫書,真係超悶! 今日放工去食啲精緻嘅蛋糕,順便舒一口悶氣吧。 文獻常記載甜點可以令人增加快樂指數,於我,有時都是一條指定的快樂公式。揀Agnes b因為上次去過有太好的回憶,蛋糕精緻美味,坐得舒適柔閑,好寫意;而且上次只試了3款蛋糕,其他的都未品嚐。到達店子,冷清清的,店子沒有食客。剛埋到放蛋糕的櫃度睇了一睇,就有店員姐姐叫小妹拎個catalog睇吓,小妹就回答“我係度食,望一望睇吓要邊款”,心想成間店只得我一個,應該唔會阻到人啦。今次揀咗Aurore,Chloe同Jasmine,另外要了杯凍檸茶少冰添。當小妹再回頭留意,果個店員姐姐將啲蛋糕放咗入外賣紙盒內。吓! 一來言猶在耳,啱啱先話唔需要catalog堂食喎,咁快唔記得,又無其他客,究竟有冇留意人哋講嘅說話,飲食係服務行業,服務好重要。小妹都有啲朋友講完幾次嘅說話都冇用個心去裝載,令小妹有啲心灰意冷,久而久之,就變成極陌生的所謂朋友。言歸正傳,就算唔記得,你都問聲小妹想係度食還是外賣,問都無問,就好趕咁入落外賣盒,真是有點欠缺尊重 。連快餐店都會問聲嗱,點解好似高檔一啲嘅Agnes b嘅服務會如此。即
當小妹再回頭留意,果個店員姐姐將啲蛋糕放咗入外賣紙盒內。吓! 一來言猶在耳,啱啱先話唔需要catalog堂食喎,咁快唔記得,又無其他客,究竟有冇留意人哋講嘅說話,飲食係服務行業,服務好重要。小妹都有啲朋友講完幾次嘅說話都冇用個心去裝載,令小妹有啲心灰意冷,久而久之,就變成極陌生的所謂朋友。言歸正傳,就算唔記得,你都問聲小妹想係度食還是外賣,問都無問,就好趕咁入落外賣盒,真是有點欠缺尊重 。連快餐店都會問聲嗱,點解好似高檔一啲嘅Agnes b嘅服務會如此。即刻叫住店員姐姐話佢知小妹堂食,佢先將蛋糕改放在碟上。
凍檸茶少冰 ($38)
真係絕對少冰,幾乎想搵粒冰都冇果隻。犀利啦!! 茶味一般啦。
Chloe ($30)
朱古力海綿蛋糕,面上有一粒榛子,這兒每款蛋糕都有Agnes b嘅招牌朱古力係面。味道遠不及賣相好,味道一般,朱古力味不夠濃,蛋糕是海綿那種,不夠滑,個餅底又太硬。
Aurore ($30)
朱古力mousse蛋糕,外形同Chloe如出一轍,半球體,雖說是mousse蛋糕,但一點都不夠滑,裡面有一啲香橙啫喱,橙味太淡,一般。
Jasmine ($30)
茉莉蛋糕,係3件蛋糕當中最好嘅一個。不是mousse蛋糕,但比剛才嘅Aurore更滑。蛋糕本身不太甜,小妹就食不出茉莉味道。上面銀白色的醬比蛋糕還要甜。估不到這個賣相相對樸素一點的,反而味道最好,只差點點茉莉味就perfect。 難怪常聽人說,看東西不可只看表面嗱。
成餐打從服務以至食物都令小妹大失所望。 會否試埋其他款色,都會不過會揀另一間店子如時代廣場那間再試。