餐厅: 翠亨邨 (利舞臺廣場)
资讯:

2014-07-18 3270 浏览
唔知有无人觉得系铜锣湾好似越来越难揾食,唔知系因为选择少左定系唔O岩我口味.所以我依期惯性同人讲:是但系利舞台揾间啦.咁今次就简左去翠亨邨饮茶,因为要回味佢高水准既叉烧我谂住呢度唔系平价食店,LUNCH应该无咩人,点知一早FULL左,WALK IN等左半粒钟首先叫左个小食,$58既椒盐豆腐,外脆内软滑,大堆炸蒜放系面,味道又唔会好重口味,见到落左少少豆豉来调味,但系总系唔觉咸.呢期既椒盐都唔够咸,唔通系潮流兴起?不过起马够多蒜食得过瘾,开胃一流$128 既主菜蜜汁叉烧很有光泽既外表,一口咬落去极度松化,好似中左化骨绵掌咁,完全无渣,肉与肥64之比,爽口软熟,肉味一流,蜜味反而不高,咸味亦低.可以细尝其肉味.呢个招牌货真系无得顶.十件「鼠」一声2个人食清光我都唔明点解可以有呢种口感$34 北菇粒烧卖,烧卖面头又爽脆既虾,猪肉馅札实有口感而味带甜,菇味不见特别出位,猪肉调味点到即止.一口放哂入口系最佳食法.有齐爽,实,软既口感.由于得2个人,就叫个$128杜小月樱花虾炒饭作为填肚之用.但系叫左成半粒钟都未上,问问先知原来无帮我地落到.虽然人谁无过,但系呢度始终唔系平价地方,我会对佢地要求高

椒盐豆腐
蜜汁叉烧
$128 既主菜蜜汁叉烧
一声2个人食清光
我都唔明点解可以有呢种口感
一口放哂入口系最佳食法.有齐爽,实,软既口感.
杜小月樱花虾炒饭
由于得2个人,就叫个$128杜小月樱花虾炒饭作为填肚之用.但系叫左成半粒钟都未上,问问先知原来无帮我地落到.虽然人谁无过,但系呢度始终唔系平价地方,我会对佢地要求高一点,扣分

而点解会驱使我扣既第2个原因系好难食.首先基本上无调味,一丁点咸味都无,二来饭粒无口感,三来不干爽,樱花虾系无用武之地,完全不能提味,全败.

总结来讲,除左炒饭好差外,其他食物水准都唔错.不过落单要跟足一点喔

TOTAL$348,加$26茶钱,再加1后$411.4,每人2旧,十分满足
2014-04-17
等候时间
30 分钟 (堂食)
$205.7 (午餐)
椒盐豆腐
蜜汁叉烧