2019-03-27
西貢呢條巷仔不嬲都出名多泰國食肆。今次嚟呢一間餐廳真係無心插柳,純粹係見到出面啲相好似都幾吸引,所以就入咗嚟食。估唔到又ok喎。餐廳唔係好大小本經營feel, 同一般嘅泰國餐廳一樣,都係有啲金嘅擺設,同埋有啲佛像。天氣開始有啲熱,所以要先飲個椰青消消暑。 清甜夠凍,椰肉香滑。 一間泰國餐廳好唔好食,取決於佢嘅冬陰功湯煮得好唔好飲。呢度嘅唔錯。唔算太辣,亦都唔會唔夠酸。 色水幾靚,而且料落得好足!好鍾意食冬陰公湯入面呢隻菇。 蝦唔算太多,但有幾隻都ok啦呢。呢個係細碗,但我地完全估佢唔到佢咁大碗!蝦餅炸得好香,好厚身而且好彈牙! 冇油益嘅感覺,而且剛剛炸上嚟新鮮滾熱辣,值得一讚!好多地方食嘅時候都唔係熱辣辣嘅!重頭戲嚟啦!因為我真係勁想食魚,所以就叫咗個爐魚!一向都好喜歡食泰國嘅鱸魚。咁樣用個爐熱住佢,條魚就暖笠笠,食落覺得特別好味!而且唔會越煮越硬!亦都冇好似雞煲烤魚嗰種重口味。泰國嘅煮法係比較清新一啲嘅!佢用嘅調味料無論係蔥蒜,定係粉絲等等,都係同條魚非常之夾既!突出到佢嘅鮮味,唔係重口味嘅感覺,好喜歡。行番出嚟先發覺佢有另外一個門口, 出面都有啲枱凳,晚市應該會多啲人, 所以要坐出
行番出嚟先發覺佢有另外一個門口, 出面都有啲枱凳,晚市應該會多啲人, 所以要坐出嚟。不過我都係鍾意喺舖頭入面食嘢多啲。