2017-12-02 1770 浏览
入黎大埔探朋友,试左一家全打生煎包的小店。个名好熟,原来之前喺深水埗已经食过,由一家分店开到依家大埔都有,质素应该有番咁上下保证。黎到生煎王,点都要试下出名的生煎包,有两件和四件选择,一客四件唔使争。生煎包即叫即煎!个皮煎得好香,芝麻香口,而整体来讲皮香肉多汁。一咬开可以饮到汤汁,味鲜有惊喜!而且旧肉大小中等,加上少少豆瓣酱好惹味!果然系镇店之宝,无介绍错!蟹粉小笼汤包试左个比较特别嘅小笼包。一客两件,点左两客。入边有好香嘅蟹粉味,一咬开汤汁一涌而上!真心好食!而且欣赏个皮做得好薄,有出面某台湾品牌的质素。上海菜肉云吞个汤系好似加入左咸肉入去煲,所以大家都话正,饮左几碗!而菜肉云呑清清地,加埋个汤好暖胃!不过相比起生煎饱就无乜特别麻酱三丝拌面惊唔够饱叫多一个凉面。三丝有火腿 青瓜 鸡丝,加埋大量麻酱湿湿地好好开胃。凉拌面好爽口,而且够哂冻,味道一流。而且份量都好够多,三个人食刚刚好!上海生煎王确系不错!如果想经济点食餐好,都系一个好选择!除左生煎饱,仲有不少菜饭汤面选择,不过计我话最紧要系两位朋友都赞好!同朋友倾下计,咁又过左一个休闲的周末!大埔人切勿错过!

果然系镇店之宝,无介绍错!

蟹粉小笼汤包
真心好食!而且欣赏个皮做得好薄,有出面某台湾品牌的质素。

上海菜肉云吞

麻酱三丝拌面

同朋友倾下计,咁又过左一个休闲的周末!大埔人切勿错过!
  • 招牌生煎饱