返工返得咁辛苦,就算要储钱,返工日都要揾日出去同同事食吓饭,轻松吓。 这间五谷丰收在我旧公司附近,以前已经觉得佢套餐抵食又健康。 恰巧现在公司也在能走去吃这间餐厅的范围内,也介绍了其他同事去食,同事们都赞不绝口。(想想也开了近十年)五谷丰收是一间平民又不算起眼的食店,位处佐敦百加士街近九龙公园那边。 其实佐敦这边有很多食店,中西日韩泰样样有齐。而五谷丰收能让我和同事们都想encore的原因,就是平、靓、正,仲要健康,对于打工仔又岂能不爱呢?回到正题,店内没什么装修,不过都干净整洁。 除了饭餐,也有面餐,不过我每次也是吃饭餐,所以不知面是怎样。 饭餐方面,一个餐点一个𩠌,然后必然会附上蒸豆腐。另外饭有普通白饭,菜饭或五谷饭可以拣,而我每次也会拣菜饭。午饭时间仲会送冷/热豆浆。虽然这间小店没有汤水,但已非常满足。今次𩠌拣咗野味鸡及青柠猪排。野味鸡是切鸡类咁,上面有少少花生,辣辣地,又真系几野味。唔知系我好彩定只点,仲比咗鸡脾我添。青柠猪排就是煎猪排,附上一小件青柠给你自己加。 肉整得好淋,煎得啱啱好,唔会死实实咁,食咗去仲有肉汁,好味!豆腐是清蒸,加一点豉油,滑到好似豆腐花咁,当觉得肉有点
今次𩠌拣咗野味鸡及青柠猪排。

豆腐是清蒸,加一点豉油,滑到好似豆腐花咁,当觉得肉有点腻时,食返个豆腐中和返都唔错。

菜饭好大碗,菜感觉都有轻轻调过味,菜切到啱口型唔会太大块变咗𩠌

女仔食哂成个餐已经饱到上喉咙,所以无叫甜品
2018-12-07