2020-03-14 608 浏览
朋友去中环SOHO一带 多数系夜蒲 我钟意唱反调 日头去揾食 𠮶度有好多知名同不知名食肆 同样有心思 够创意 值得帮衬-今日呢间cafeteria 属于The Cupping Room集团 开张唔够两个月 虽然仲系试业阶段 过晒午饭时间 仍然有八成枱坐满 相当难得-Chai Tea Latte with oatly oat milk ($48)The Cupping Room咖啡出名好饮 呢间姊妹店 有齐Cupping Room嘅咖啡选择 House Blend 单品咖啡 特调咖啡 一应俱全 我呢杯西方版嘅鸳鸯 加咗燕麦牛奶🥛 茶味同咖啡香少咗 取而代之嘅 系加倍香滑嘅燕麦牛奶 颇有特色 -🥦Cauliflower ‘Bagna Cauda’ 香烤椰菜花配鳀鱼蒜蓉汁 ($78)平实嘅菜式 可以显现厨师👩‍🍳嘅烹调风格 将椰菜花烤焗至微焦 啡黑色同椰菜花本身嘅奶白色 形成强烈嘅颜色对比 视觉效果唔错 最讨人欢心嘅 系𠮶个鳀鱼蒜蓉汁🐟🧄 鳀鱼味道突出 唔会过咸 蒜蓉磨得非常细碎绵滑 我平常唔食蒜头 对呢个sauce 相信当受落-🥪Katsu Sando 迷你日式吉

🥪Katsu Sando 迷你日式吉列黑毛猪扒三文治 ($108)

菜单轻食选择多 三五知己坐低chill 点几个小食share 气氛轻松 虽然系light plate 食材非常讲究 吉列黑毛猪扒 香脆松化 同蛋黄酱系天作之合 话咁快就食完 真系有啲依依不舍
📍中环SOHO荷李活道49号鸿丰商业中心一楼 Double Shot