2022-05-20 1436 浏览
.📍竺扶大班烧味📍#馒头去湾仔 #馒头的港味道------------------------------1️⃣ 古井烧鹅豉油鸡濑粉 ($58)馒头系一名港女小编,但其实我内心一直住著一个麻甩灵魂, 烧味呢啲咁具港式风味嘅嘢我一向来者不拒。呢度嘅烧鹅烧得唔错,外皮赤红光泽,薄如脆片,咬落非常之香脆,油香四溢😍, 夹带香甜肉汁同烟熏香味,而且皮下唔会有多余嘅肥膏,减低油腻感,鹅肉亦酥软唔干柴,比较遗憾嘅系佢今次畀嘅部位系鹅嘅胸位,肉嘅份量唔多😢;至于油鸡,唔知系咪为咗弥补番小编呢个食肉兽,佢就畀咗一个几靓嘅髀位,鸡皮色泽够深,唔会过肥,鸡肉肉质非常之嫩滑,配埋葱油同一碗濑粉,real满足😆~◾评分:7.7/10------------------------------2️⃣ 黯然销魂鸳鸯饭 ($68)呢碗饭真超级大碗,有叉烧、鸡扒同两只煎蛋。叉烧系用咗波兰黑毛猪,半肥瘦🙆🏻‍♀️且肉味浓郁,外层烧到有浓边,咬落发现肉质松散唔黐牙,麦芽糖味道明显,伴随少少焦香🤤,香甜而不腻,好食;至于冰烧凤凰鸡同样调味系甜味为主,但味道同肉质相对就普通咗啲,唔系嫩滑弹牙𠮶款,呢个我还好;煎蛋正正常常,半熟蛋黄浆用
📍竺扶大班烧味📍#馒头去湾仔 #馒头的港味道

1️⃣ 古井烧鹅豉油鸡濑粉 ($58)

◾评分:7.7/10
古井烧鹅豉油鸡濑粉

2️⃣ 黯然销魂鸳鸯饭 ($68)
呢碗饭真超级大碗,有叉烧、鸡扒同两只煎蛋。叉烧系用咗波兰黑毛猪,半肥瘦🙆🏻‍♀️且肉味浓郁,外层烧到有浓边,咬落发现肉质松散唔黐牙,麦芽糖味道明显,伴随少少焦香🤤,香甜而不腻,好食;至于冰烧凤凰鸡同样调味系甜味为主,但味道同肉质相对就普通咗啲,唔系嫩滑弹牙𠮶款,呢个我还好;煎蛋正正常常,半熟蛋黄浆用嚟捞饭一流。
◾评分:7.3/10
暗然销魂鸳鸯饭