2016-06-02 1225 浏览
上次到访过Prost by King Ludwig之后,见隔离The Chop House颇有气氛,所以,搞手已约定话揾晚嚟一试,加上佢话铜锣湾店已做得有声有色,又有大集团背后支援,实在喺信心嘅保证,睇番铜锣湾店嘅食评,又确喺既吸引 。从门面开始,已感觉到一股工业风嘅型格,再配以柔和昏暗嘅灯光,地方够阔落,让人可悠闲用餐。侍应见小弟周围影,介绍我到后面露天位置一看,果然叫人豁然开朗,因为唔单止地方大,而且做到成个城市花园咁,坐晌度食饭感觉更休闲、更无拘无束 。 Cucumber Cooler $50 虽然喺初夏,但已感到热浪慢慢引伸嘅张力,所以,友人杯特饮份外清爽,以青瓜、罗勒叶、柠汁及雪碧组合而成,的确味道清新怡人,令人暑气尽消。 Chocolate Lover $65 奶昔类有3款选择,小弟较钟意以朱古力为重点嘅「朱古力爱人」,朋友话望见面层啲忌廉就怕怕,哈哈!不过,搅匀之后,奶昔嘅味道香浓就不在话下,而且,幼滑非常,再冻啲就一流嘞。点菜嘅责任就落晌友人身上,虽则如此,都八一八餐牌里有咩选择。睇开小弟食评嘅朋友都知,老实讲,肚内半点墨水都无,更无令人感动嘅词藻,但就
Cucumber Cooler $50

Cucumber Cooler
Chocolate Lover $65

Chocolate Lover
点菜嘅责任就落晌友人身上,虽则如此,都八一八餐牌里有咩选择。睇开小弟食评嘅朋友都知,老实讲,肚内半点墨水都无,更无令人感动嘅词藻,但就资讯搭够,希望俾到睇食评嘅人有多啲参考
Chop Chop Salad with Grilled Prawns $138

一向都喜欢以沙律作头盘,开开胃之余,又够健康。Chop Chop Salad你可以睇为店家嘅田园沙律,可配虾,亦可配烤鸡($128)或牛($148),最得意喺除一般常见嘅沙律菜外,竟然加入西洋菜,效果又唔错㖞,仲伴有红菜头、红椒、白菌、羊奶芝士、牛油果……等等, 配蜜糖芥末酱,轻怡味美
Crispy Calamari $90

小食一向都喺香口嘢、唔健康嘅较受欢迎,哈哈,酥炸鱿鱼入口酥香软腍,唧点柠汁,沾点沙律酱,可能令你内心无咁罪恶,其实,间中放肆吓都问题不大嘅。
Crispy Calamari
Slow Roasted Chicken & Smoked U.S. Baby Back Ribs $295

人少少想试多啲,依道主菜就啱喇,有烤鸡,又有猪肋骨。烤鸡先慢煮再烤香,所以,色泽金黄嘅外皮十分香脆,而鸡肉则保持到嫩滑,带少少香草味,唔错㖞;猪肋骨肉质松化味浓,个腌酱又惹味,怕腻嘅,附上嘅酸椰菜就大派用场,小弟觉得再酸少少都无妨㖞!
Garlic Prawns $180

属于「饭桶」嘅友人,依一道蒜片虾炒饭就合佢心意。个炒饭以蕃红花嚟炒,有点西班牙大镬饭嘅影子,饭粒分明而略带独特香气,加上蒜香,整体不俗,至于啲鲜虾,大只又弹牙。
Garlic Prawns
The Chop House Baileys Cheesecake $65

虽然百利甜酒芝士饼唔喺甜品之中最贵嘅一款,但用得店名「The Chop House」冠名,必有其过人之处。卖相简洁,衬点点五颜六色嘅水果,好有夏日风情;饼底做得够薄,而芝士嘅味道既浓香,又带有酒甜,不过,大可放心,唔会有好重嘅酒味,再者,质感真喺做得好软滑,喺一道挺有水准嘅甜品
环境有相睇都知地方唔错,又够气氛,服务又到位,添水、换碟都做到足,难得食物质素属中上,虽则消费亦要有番咁上下,但都值得推介嘅餐厅。