2018-07-17 345 浏览
上星期同老朋友庆祝生日,约咗嚟铜锣湾食饭,研究咗半个钟,朋友终于揸主意话想试下呢间火锅店的蟹煲。环境方面感觉良好,餐厅十分阔落,中式设计加上暗暗地,颇有格调。我地安排到一个卡位亦十分干净,坐得相当舒服。先点咗几碟小配菜,虽然没有特别惊喜,但食材十分新鲜。然后系一壶花茶,每人分到一杯,味道酸酸甜甜,我地都非常喜欢!酱料选择不少,但大多偏辣,算正正常常啦。主角蟹煲系一个十分大锅的汤底,散发著蟹味味,另有一只大碟放满非常新鲜的蟹。蟹十分常见,但蟹煲其实我比较少食,见到亦未必会点,但煮熟后蟹件出乎意料地嫩滑,大家都一件一件争住食。不得不提,汤底非常好味,千万唔好错过!我地共点咗5-6个配料,全部都十分新鲜。本地手切肥牛颈脊虽然贵D,但实在好味,budget许可的话可以一试!招牌四宝丸口感出色,味道就未觉得特别。最后想推荐的系招牌四宝丸,味道似狮子头,但配上蟹煲汤伍有特别的香味,我非常喜欢!埋单4位超过$700,但食得舒服,享受,亦十分适合朋友倾计聚旧,会推荐俾其他朋友!
先点咗几碟小配菜,虽然没有特别惊喜,但食材十分新鲜。
酱料选择不少,但大多偏辣,算正正常常啦。
不得不提,汤底非常好味,千万唔好错过!
我地共点咗5-6个配料,全部都十分新鲜。
招牌四宝丸口感出色,味道就未觉得特别。