2015-12-18 855 浏览
寻寻觅觅,呢几日劲大风又寒风凛冽,冇咩特别事真系唔想行岀街,偏偏小妹呢日就有事要黎湾仔,搞掂所有野就梗系要医肚。左行右行,我只系想揾d热汤野食暖下个胃,于是入左呢间睇落稍有特别既越南餐厅。一入门口就见到个火车头,不过我地被安排坐卡位,冇得坐火车头lu. 可能临近圣诞, 餐厅都摆满圣诞装饰,其中一面墙挂左几个钟显示唔同地区既时间,其实小妹见识浅,就唔知咁摆系咪有特别意思?定同历史有关?如果有仁兄肯指教下就好喇。点左个火车头,因为见佢有俾手指公,又配合餐厅名,就谂唔到有理由唔叫呢个. 其实lunch menu 都有火车头既,不过得轻量版,我想一见佢真身,所以冇叫set.侍应先送上辣椒粒同金不换,仲有生芽菜同一碟酱油。店家豪不吝啬d辣椒粒同金不换,因为本人食越南野一定要呢两样,咁样先觉得正宗。其实我系间铺既第一枱客,但都等左成十五分钟,个火车头先黎。。。的确好大碗!显得小妹个手好细tim. 睇落以为冇乜料,原来d𩠌只系俾满满既汤遮盖住,有好多牛肉,牛丸,牛柏叶,牛根等等,总之多到我都食唔晒。除左牛根外,其他配料都唔错,尤其个牛丸,够爽口弹牙。但个牛根就。。。我估系之前处理得未够时间,因为牛根
其实我系间铺既第一枱客,但都等左成十五分钟,个火车头先黎。。。的确好大碗!显得小妹个手好细tim. 睇落以为冇乜料,原来d𩠌只系俾满满既汤遮盖住,有好多牛肉,牛丸,牛柏叶,牛根等等,总之多到我都食唔晒。除左牛根外,其他配料都唔错,尤其个牛丸,够爽口弹牙。但个牛根就。。。我估系之前处理得未够时间,因为牛根系爽夹小小硬,根本未lum. 原本觉得个汤唔够味,带小甜,不过饮下饮下愈饮愈多。如果有落味精,正路我饮多两啖就会觉得'确'喉,呢个汤就冇咁既情况岀现,所以个火车头对小妹黎讲虽讲不上好好味,不过都算系唔错。

题外话/补充资料: 最后想讲,唔系话呢度既姐姐招呼唔好,只可以讲同好多餐厅一样唔识变通。我见到有一对应该系夫妇入黎,自己坐左系靠window 的四人位置,当时时间尚早,十二点咁上下,有个我估系经理既女人虽然好有礼貌咁唔俾佢地坐𠮶个位,话𠮶个位只俾四人坐,其实我又听到对couple话想睇住部车,会快食快走,但个经理都礼貌地拒绝左,结果对夫妇冇食走左。个人认为可同个客讲如果岩小小人多可能要搭枱呀之类既说话,况且佢地都话想睇住部车既,都真系会快食快走既。有时餐厅订下的规矩都可因应个别情况而执行的吧。
2015-12-16