2021-10-16
今晚難得有機會與幾位朋友共晉晚餐,相約在灣仔「名門私房菜」,得知係廣東順德菜,作為一個上海佬甚少食順德菜,一於去試試!地點尚算方便,難得係各人都打咗針,在此疫情其間還有獨立廂房,正呀!惟一美中不足是營業時間到十點,未能盡興!朋友説今晚為我預備了正宗順德菜,更甚者是已經預訂冬瓜盅($488 六位用)來送別炎夏,十分期待!冬瓜盅登場時已經吸引各人目光,香氣四溢,用料充足,蝦肉,蓮子和瘦肉,充滿在冬瓜盅內,配以金華火腿的鮮味,夜香花味道更是畫龍點晴!師傅話足三斤的冬瓜燉足三個小時,冬瓜的清甜,甘香的火腿咸香再配上夜香花的香味,一絕!跟住就係冷盤「冰鎮鮑魚$88隻」配卜卜「青芥冰燒雞$348半隻」一上枱已經被圍邊的鮑魚吸引了,不禁會問,怎麼鮑魚會用圍邊做配菜?大大隻嘅鮑魚,一定係用刀叉來享受!鮮甜爽口,冇得彈!再試中間的主菜「青芥冰燒雞」燒雞絲配以炸芋絲紅椒絲,層次鮮明,免彩艷麗,點少少青芥辣更正!「樱花蝦鯪魚球$178/例牌」傳說順德名菜炸鯪魚球果然名不虛傳,入口鮮味濃郁,沒有辜負順德魚米之鄉美譽!主菜到場「鴿王野菌煲仔飯$488例牌」一打開煲蓋已經香氣四溢,鴿王拆肉覆蓋整個飯面,下面隱約還
大大隻嘅鮑魚,一定係用刀叉來享受!鮮甜爽口,冇得彈!
再試中間的主菜「青芥冰燒雞」
「樱花蝦鯪魚球$178/例牌」
主菜到場「鴿王野菌煲仔飯$488例牌」
一打開煲蓋已經香氣四溢,鴿王拆肉覆蓋整個飯面,下面隱約還見到大量野菌!
米飯中鴿肉多汁,混合野菌的香味,再配上陣陣飯焦香味,一絕!
最後是「宮廷杞子桂花糕$120/6仵」每日限量供應,絕對人手製作。入口冰涼,桂花香味配上杞子鮮甜,為這晚飯局畫上完美句號!