学左法文有好一段日子,好钟意法国嘅文化,今年生日就同屋企人去食法国大餐~ Bouillon位于小斜巷嘅角落,由法国厨师打理,侍应生都系法国人,亦有唔少法国人嚟呢度觅食,地方唔大座位比较密,墙身仲有黑白投影片播放昔日法国新闻/专题特辑,好有feel~一坐低就为我地送上一篮法包同牛油,法包仲有微温,外皮微脆而不硬,唔错~首先上系Entrée头盘嘅经典之作Escargot à la Bourguignonne,Escargot系法国蜗牛,六只都嚟自Burgundy话说体质比较大,伴蒜蓉、牛油、香芹parsley真系香气十足,超入味~ 妈妈超钟意个牛油蒜香芹酱,话咁快就KO左篮法包要encore~ 我试过系citxsxper买过法国蜗牛返屋企焗发觉真系完全两回事,蜗牛嘅质感同牛油蒜香完全比唔上!Bouillon escargots真系必试~接著上嘅Os à moelle法式香烤牛骨髓仲令人惊艳,一条牛骨拨开两边超大,离远已经香到晕,牛骨髓好滑,油脂系个口内荡漾,好味到上天堂,全家都哗哗声~ 伴法包食简直系人间美味,感觉冇咁腻~ 份量超巨,两个人食有d多,四个人食啱啱好!法包控妈妈当然又enco

Escargot à la Bourguignonne

接著上嘅Os à moelle法式香烤牛骨髓仲令人惊艳,一条牛骨拨开两边超大,离远已经香到晕,牛骨髓好滑,油脂系个口内荡漾,好味到上天堂,全家都哗哗声~ 伴法包食简直系人间美味,感觉冇咁腻~ 份量超巨,两个人食有d多,四个人食啱啱好!法包控妈妈当然又encore多次包点汁啦hahah (Bouillon唔少菜色嘅酱汁都好吸引,同法包简直系绝配,奉劝各位包/sauce控唔好一开头就食太多,可留肚)
Os à moelle

Les choses sérieuses照字面解系 serious things,其实就系mains。Mains当然唔少得油封鸭Cuisse de canard 啦,系法国西南部嘅signature dish。鸭肉先用盐腌制,再封存系油内,既可保存得耐,肉质和味道亦更嫩更香。鸭肉系我食过几间duck confit里面最腍嘅,出奇地唔算太咸/干,但我最钟意反而系个伴碟嘅野莓酱,点鸭肉酸酸地好fresh~ Side dish加$78有薯条过过口瘾~
Cuisse de canard

Main course to share我地拣左嚟自法国800g嘅小牛肉架Côte de veau ,虽然承惠一千蚊,但绝对物有所值,分量好多每人食到至少4大块,最难得除左小牛肉外,个sauce同菇都超好味,食到我地捧住个肚~ 小牛肉比较粉嫩同滑,完全冇筋、超级tender!而且yellow wine做嘅酱非常浓郁,我地又再次抵挡唔到,法包又要出动! 哈哈~ 餐厅最impress我嘅地方系除左主菜,其他配菜同酱汁都采用多种少见嘅法国食材,一d都唔马虎。配菜嘅morel mushroom令人惊叹~ 网状嘅羊肚菌口感同竹笙有几分相似,同yellow wine sauce超夹,第一次食就爱上!
Côte de veau

最后当然唔少得甜品啦,第一次食用热情果盛住Crème brûlée,酸酸地好特别,一人一粒啱啱好~ 餐厅仲好贴心咁写左birthday message,呢个birthday cake 够哂特别~
Crème brûlée fruit de la passion
Crème citron 用玻璃杯上,柠檬吉士好醒胃,蛋白霜入口即融!C’est parfait~
Crème citron

虽然坐得有d迫,同tap water要每位承惠$30,但新鲜同特别嘅食材,正宗法国菜真系超高质,性价比高,必定encore~

Menu-

2023-01-08