2019-03-07 31 浏览
尋日同朋友行過大角咀,見到一間好多人排隊嘅馬拉菜餐廳,便好奇入去試食。一講起馬拉菜第一時間諗起嘅就係香濃嘅咖哩汁同埋惹味嘅辛香料, 預期會食到濃味菜。所以一入到餐廳我立刻點了幾道馬拉的“必食”菜 。第一道當然係馬拉招牌菜馬拉沙嗲串燒,熱辣辣的串燒加上滿滿的沙爹醬,令人食指大動。我叫了雞肉,豬肉,牛肉各兩串。 牛肉和雞肉串燒燒得比較過火,但勝在沙嗲醬惹味搭救。我最推薦是豬肉串燒,它用的是豬頸肉,爽口嫩滑。第二度是馬拉的招牌菜娘惹叻沙油麵。湯底有馬拉沙巴的特色,有別於一般濃烈的馬拉菜,呢個湯底係清淡而帶有濃濃偏甜的椰汁味,配上海鮮,加上滑滑的油麵,令呢碗麵香而不膩。第三度菜係招牌芽菜雞飯,我轉了椰漿飯,果然不令我失望,我被椰漿飯的椰子味狠狠地驚艷了,一口接一口,停不了口。 而且嫩滑的雞加上老闆特製的辣椒蒜蓉醬油,平衡了椰漿飯的甜香,令這道菜的層次提升了。最後我點了清甜滋潤的冬瓜龍眼茶以降一降沙爹的火, 微甜嘅冬瓜配上有少少甘口的龍眼,十分解渴。而我朋友則點了美祿恐龍,滿滿的美祿粉令這杯美祿相當惹味。

而我朋友則點了美祿恐龍,滿滿的美祿粉令這杯美祿相當惹味。
2019-03-04