今日係呢間餐廳享受到高質素嘅廚師發板套餐。餐廳擺設充滿濃厚日本風情,店員非常有禮貌,一邊食,師傅會一邊介紹每款食物既特點,服務係令人十分滿意既。師傅有多年經驗,每款食材都經過精挑細選,細心處理同調味,好欣賞佢地既專業👍😊一開始先食前菜,我第一次食果茄,估唔到番茄都可以好似水果一樣咁香甜,甜為主,酸為輔,我覺得好好食!相信就算唔食番茄嘅人都會接受到佢嘅味道!湯葉既豆香十足,口感柔滑。里芋有淡淡芋頭香,口感較有黏性。黑棓見極之新鮮,有驚喜。九絗同酸汁二合為一,酸酸地,又唔會覆蓋魚生本來嘅味道,好開胃。全晚最令我驚喜嘅就係呢份北海道真蠔,係我人生食過最好食既生蠔!份量十足,幾乎同手掌一樣大,視覺效果已經令人相當驚艷。而味道都冇令我失望,一入口第一個感覺就係新鮮,由邊位開始慢慢食到主體,味道逐濃,難得嘅係幾乎冇腥味,微咸既海水味徘徊係口腔,令人好享受嘅味道。北寄貝有稍微燒過,逼出海鮮既精華,鮮甜好味。汁煮鮑魚啖啖肉,咬落去多汁,肉質結實肥美。而個肝則味道較濃。而八爪魚鮮嫩,有少少酸酸地,味道清新。鮟鱇魚肝又係我最愛嘅食物之一。之前去日本食過,一直都念念不忘。鮟鱇魚肝肉質淡雅,細膩,食得出用料非

北寄貝有稍微燒過,逼出海鮮既精華,鮮甜好味。

鮟鱇魚肝又係我最愛嘅食物之一。之前去日本食過,一直都念念不忘。鮟鱇魚肝肉質淡雅,細膩,食得出用料非常新鮮。適合慢慢細嚼,用心欣賞。

呢度會提供自家製嘅柚子蘿蔔同薑片。柚子蘿蔔爽口清新,柚子令味道更上一層樓。而薑片切成少少一塊薄片,薑既味道既唔會過火,兼保留輕微既辛辣感。平時唔食薑片嘅我,都接受到,仲覺得幾好食添。

▫️金時鯛係第一道壽司,味道較淡,有淡淡魚香。
▫️銀魚咬落去有少少骨,先有一點微苦,然後慢慢會有甘味。因製作工序繁複,所以甚少可以食到。
▫️食廚師發辦一定唔少得既赤貝,咬落去爽口彈牙,鮮味十足。
▫️石鯛既肉質較實在,魚香味濃。
▫️小肌最特別既地方就係咸同酸味並存,而且魚味重,味道非常突出,令人印象深刻。
▫️原粒帶子同海膽係不敗既組合,海膽非常鮮甜,唔會有半點苦味,食落亦唔會有膩感。
▫️杜舟蝦有香濃既蝦膏香氣。
▫️鯖魚同薑蔥互相配合,令味道昇華。
▫️大拖羅令我非常難忘,油脂豐腴,魚香滿溢,令人回味。
▫️拖羅卷既內餡係燒過既拖羅,而且細心地加上紫蘇葉,可以解膩。

瑩光魷魚加埋醋飯一齊食用,更易入口。

馬糞海膽鮮甜美味。

最後店員奉上魚湯及紅豆抹茶雪米滋作結。