前排嚟过湾仔日月星街揾食,觉得呢个小区好正,有好多隐世小店。早几日睇完大只仔介绍Burger店后,就专登上嚟拜访一下。我哋星期日夜晚六点钟去到,已经有其他食客,无几耐直头爆场添;期间仲见到好多人买外卖🥡。店舖唔大,但得一个女店员负责哂楼面所有野,超级忙碌,不过佢仍然好好礼貌😊。店名叫Honbo,果然食哂字,系卖汉堡包。虽然呢样绝对唔系我Favourite Dish,但偶然都想食下,特别睇完条片后🙈。依到嘅Burger主要都系Classic嘅牛肉汉堡包🐮,再划分唔同份量、重量同材料配搭,另外仲有烧鸡汉堡🐔同软壳蟹汉堡🦀(但Menu上好似划咗冇卖)。如果喜欢嘅话,可以俾钱加啱自己口味嘅配料。Side配菜方面,选择亦都有唔少。价钱中等,属普遍Burger店水平。Honbo 2.0🍔🍔($148),材料包括4 x 2oz Beef Patty, Triple Cheese, Pickles, Onion & House Sauce。嚟得试就梗系试尽佢,要2.0啦!我直头数唔到汉堡扒同芝士有几多层,无论卖相同味道都满分💯,色香味俱全。🥩汉堡扒牛肉味道浓郁,而且相当Juicy,真系好好食。虽然朋友
Honbo  2.0
Honbo 2.0
Honbo 2.0🍔🍔($148),材料包括4 x 2oz Beef Patty, Triple Cheese, Pickles, Onion & House Sauce。嚟得试就梗系试尽佢,要2.0啦!我直头数唔到汉堡扒同芝士有几多层,无论卖相同味道都满分💯,色香味俱全。🥩汉堡扒牛肉味道浓郁,而且相当Juicy,真系好好食。虽然朋友略嫌咸咗少少,但我唔认同,只觉好够味。如果我第一次食Burger系食呢一个,或者我会爱上Burger,至少印象应该大大改观😋。
Grilled Chicken Burger
Grilled Chicken Burger🐔($98),材料包括Grilled Organic Chicken, Homemade Teriyaki, Lettuce & Kewpie。讲卖相呢,呢个烤鸡汉堡就比2.0失色,无好澎湃嘅感觉。不过食落都唔错,鸡扒大大块,烧得好香口,肉质嫩,酱汁带有和风口味🇯🇵。食依一个包反而食得出个面包本身都几好食,松软得嚟有弹性,㩒扁咗佢都弹得返起。
Pickles
Pickles🥒($32),Side我本身想拣芝士薯条,但因为有啲饱,所以无Order到。点知错有错著,腌黄瓜好正,而且份量超多,个碗入面应该装住超过100+块Pickles,一次过食到够。我平日食Burger都劲想餐厅落多几块Pickles,而家好满足,但食咗咁多块又开胃返🤤。
Coleslaw
Coleslaw($32),呢个Side我哋就一早都谂住叫嘅,但对比起其他食物,佢相对普通,无乜特别。
Apple Pie Iced Tea🍎($38),我唔算特别钟意食苹果,但对苹果饮品同甜品就情有独钟,可能因为好多时都会加咗肉桂😍。呢杯苹果批茶超正,好好饮,有啲似Mocktail,喺第到无饮过呢只口味,推介👍!
Apple Pie Iced Tea
Ginger Lime Lemonade🍋($38),呢杯饮品同样大大杯,但我略嫌柠檬味太出,盖过咗姜味,有丁点失望。题外话,饮品系一早整好,一杯杯咁雪入雪柜,店员送上饮品时仲温馨提示话唔够甜加以加糖😅,但其实本身已经够哂,减少少都仲得。不过此乃店员细心之举!
总括嚟讲,大只仔真系无介绍错,呢间Honbo店虽然位于湾仔隐世位置(打卡热点至真🤣),但人气爆登系有原因嘅。食完Honbo 2.0有好满足嘅感觉,配埋Pickles同Apple Tea就系Perfect Match。Honbo对于我来说暂时系我食过喺香港全正嘅Burger😝。
2020-03-08
Honbo  2.0