2014-01-12 689 浏览
友人想來大坑食, 於是佢揀左呢間拉麵店. 去到20:00等左一陣子就有位了, 空間不多, 但感覺舒服, 看看牆上的裝飾, 別緻, 日本FEEL出SAI來, 但D玩具看起來好像有D霉. 看看餐牌, 有金木水火土, 土再分4款拉麵. 選擇好多, 隨意開OPENRICE睇相, 見到某幾張一樣, 都叫了黑蒜油豚骨湯麵, 於是叫了呢個.麵選了普通, 因為唔知軟同硬會去到幾軟同硬.來了, 一聞已聞到蒜的味道, 試試湯底, 果然不同凡響! 咸得來味濃, 總以為黑色就會好咸, 但呢個唔會, 飲過番尋味.拉麵同平時食開唔同粗度, 呢款幼d. 彈力小d. 至於個豚肉, 口感不俗, 嫩同lum, 但味道若果再豚味d會好d.湯底真係碗麵的靈魂~ 好!
麵選了普通, 因為唔知軟同硬會去到幾軟同硬.
湯底真係碗麵的靈魂~ 好!
2013-10-07