2014-06-04 6149 浏览
六月一,星期日。第二日唔驶返工,又想食宵夜,于是去左方荣记。两个人黎方荣记其实几好,因为汤底平,沙嗲汤底只系三十元正,而且味道一流,唔会水流流,有d花生粒系到,正。叫左手切牛,鱼,水鱿,响玲同生面。先黎响玲,我第一时间食,由于汤底正,响玲吸晒d汁,好好食。之后到鱼,望上去似头尾位,食落都麻麻,好腥。水鱿唔错,加埋汤底,正。之重到手切牛,面果几片都无野,下面果d好似碎牛禁,点打边炉。叫呀姐换过份黎,佢话「手切牛系禁嫁㖞」,我心谂「你当人未食过手切牛呀」,我食开既手切牛系如下图(新明记手切牛)。之后叫佢换过碟,佢话无,得机切牛,又听到隔离叫手切牛又话无。我当堂明晒,原来我地叫果份系最后一份。之后佢都换左碟机切牛比我地,但做生意禁唔老实真系令人却步。生面,15蚊,禁大份,好似唔驶钱,抵食,加上汤底正,紧系好食。补返黎既机切牛好厚,渌唔熟,要煮一段时间,好似纸皮禁,失望。之后呀姐加水,个汤底马上淡晒唔好食,我都停手埋单。总结,汤底好出色,但加水之后完全唔得。响玲好食,生面好食抵食,水鱿个格。机切牛、手切牛唔合格。如果可以外卖汤底我会外卖汤底,如果无,吸引啊到我再黎,因为火锅料好差。
六月一,星期日。
第二日唔驶返工,又想食宵夜,于是去左方荣记。
1987 浏览
沙嗲汤底
啤酒
叫左手切牛,鱼,水鱿,响玲同生面。
先黎响玲,我第一时间食,由于汤底正,响玲吸晒d汁,好好食。
响玲
之后到鱼,望上去似头尾位,食落都麻麻,好腥。
水鱿唔错,加埋汤底,正。
水鱿
手切牛
生面
机切牛
之后呀姐加水,个汤底马上淡晒唔好食,我都停手埋单。
总结,汤底好出色,但加水之后完全唔得。
2014-06-01
$180 (宵夜)
沙嗲汤底
响玲