2017-07-17 202 浏览
今日帶咗屋企人遊歷香港漁港風味 到咗晚飯時間人頭湧湧 好彩我有做足準備預先訂位所以唔使等嚟到喜記 一定要食佢嘅蟹 點了雙蟹宴套餐 足夠四至六人份量喜記正宗炒辣蟹 招牌菜果然並非浪得虛名辣蟹大小合預期 蟹肉結實甜美 賣相吸引 看來很有鑊氣蟹件事先走油 蟹殼變得脆口 內裏蟹肉依然鮮嫩 配合秘製炒香嘅炸蒜和葱段 非常惹味另一味蟹可選咖哩或啤酒煮 咖哩蟹成日都食 所以我哋點咗啤酒煮蟹啤酒煮蟹 用咗濕炒嘅方法 唔係好食得啤酒味道 酒精揮發後更能帶出蟹嘅鮮甜 蟹肉結實肥美 食材非常新鮮食蟹嘅專門店 又點少得剝蟹嘅工具呢但係我哋完全冇用過事關餐廳職員好好 會幫我哋整碎蟹鉗 唔使等我哋食得好狼狽 一兩下手勢就成功破開蟹殼 非常厲害賣相似果凍 裏面有鮮蝦肉 味道帶點鹹酸 一道 幾開胃嘅涼拌前菜原味焗蜆 用錫紙包住蜆 下面嘅熱力 慢慢將蜆煮熟基本上唔需要咩調味 原汁原味 已經夠曬鮮甜菊花湯 清熱明目 以花瓣入饌 豆腐切到成朵菊花咁 味道清新 飲完一口覺得一天的疲勞都盡散蟹肉蠔仔泡飯 大概有六碗左右 一碗足料嘅泡飯真係令人好滿足 啖湯真係甜到不得了總括而言 雙蟹宴套餐抵食而且份量多 足夠四至六人份量 全部啱

嚟到喜記 一定要食佢嘅蟹

原味焗蜆 用錫紙包住蜆 下面嘅熱力 慢慢將蜆煮熟

基本上唔需要咩調味 原汁原味 已經夠曬鮮甜

蟹肉蠔仔泡飯 大概有六碗左右
一碗足料嘅泡飯真係令人好滿足 啖湯真係甜到不得了

總括而言 雙蟹宴套餐抵食而且份量多 足夠四至六人份量 全部啱啱好食曬 食物質素高 而且服務態度好