餐厅: 温野菜
资讯:

天寒地冻又去左打边炉,虽然早排嘅美国牛肉令我颇失望,不过今次决定升级食澳洲和牛放题,希望唔会失望。澳洲和牛茶美豚放题系第三级,即系中间,星期五早割系$448加一,主打澳洲M9和牛肩脊肉同美国上级牛肋肉。上两次食过宫崎黑毛和牛肩脊肉,同鹿儿岛产和牛放题。先拣汤底。价钱包汤底任选1款$29以下。汤底一共有12款,唔少都要加钱。唔洗加钱嘅汤底有6款。秘传月见寿喜汤 秘传月见寿喜汤配鲜鸡蛋一只。今日个汤都系唔多够味,好彩可以同服务员攞多d寿喜汤胆自己加浓d。完熟番茄汤完熟番茄汤系一只大大既熟成番茄配香草,番茄真系非常酸,我哋主要用黎煮菜食,味道当然唔及寿喜汤 ,算系可以啦。先黎每人一件胡麻豆腐,同一兜蟹柳梛菜丝沙律。胡麻豆腐同蟹柳梛菜丝沙律质素正常,无特别。一坐低就即刻叫肉类食啦!澳洲M9和牛肩脊肉一盒3大块,偏大件,食落唔够嫩又唔够牛味,真系食过鹿儿岛产和牛同宫崎产和牛就返唔到转头。美国上级牛肋肉一盒7片,就更韧,不能相比。鹿儿岛茶美豚梅肉一盒4块,仲嫩过牛肉,猪肉味浓,日本出品真系唔同啲。鹿儿岛茶美豚肉眼一盒5块,都唔算太韧,猪味浓。鹿儿岛茶美豚腩肉一盒多块,啖啖肥膏同皮。一如既往,新潟鸡
秘传月见寿喜汤
秘传月见寿喜汤

完熟番茄汤
完熟番茄汤

胡麻豆腐
蟹柳梛菜丝沙律

一坐低就即刻叫肉类食啦!
澳洲M9和牛肩脊肉
澳洲M9和牛肩脊肉
美国上级牛肋肉
美国上级牛肋肉一盒7片,就更韧,不能相比。
鹿儿岛茶美豚梅肉
鹿儿岛茶美豚肉眼
鹿儿岛茶美豚肉眼一盒5块,都唔算太韧,猪味浓。
鹿儿岛茶美豚腩肉
鹿儿岛茶美豚腩肉一盒多块,啖啖肥膏同皮。
新潟鸡爽肉
一如既往,新潟鸡爽肉超爽嫩又滑,鸡味好浓。
奶白菜,芥菜,日本金菇,福冈本菇,冲绳苦瓜
奶白菜,芥菜,日本金菇,福冈本菇,冲绳苦瓜

呢个餐既级数先可以叫呢5款蔬菜:奶白菜,芥菜,日本金菇,福冈本菇,冲绳苦瓜。奶白菜冇菜味,其他正常,不过唔系话特别好食。

其他野菜有18款。我地试左多款唔同蔬菜。
番茄,红心萝卜

番茄,红心萝卜

上次食过套餐嘅红心萝卜好食好多。番茄正常。
日本梛菜,珍珠笋
日本梛菜,珍珠笋

日本梛菜冇咁甜,冇上次咁好食。
珍珠笋,日本白萝卜,冲绳苦瓜,黑木耳,秋葵
珍珠笋,日本白萝卜,冲绳苦瓜,黑木耳,秋葵

珍珠笋,日本白萝卜,黑木耳同秋葵质素都系正常。

前菜有5款。
甘味泡菜,盐酱麻香梛菜
盐枝豆
甘味泡菜唔够味。
盐酱麻香梛菜麻油味重。
盐枝豆正常。

锅肴有22款。我地都只系试左1款。
菠菜蒟蒻面
菠菜蒟蒻面一份份量少少,好贴心,食落非常弹牙。

饱肚既饭面有白饭,乌冬,中华面,荞麦面。
热柚子蜜
橙汁,白桃活乳酸梳打
饮品有汽水,梳打水,波子汽水,白桃活乳酸梳打,茶,咖啡,柚子蜜。选择唔多,不过都够饮。

热柚子蜜正常

白桃活乳酸梳打味道几好,唔算太甜或太假。
总括而言,试过3个价钱嘅放题餐,个人觉得呢个中间价餐唔抵,食呢个餐不如食最平𠮶个餐,因为茶美豚同新潟鸡爽肉好食过澳洲和牛。呢排食左咁多放题,都系温野菜环境最舒服,私隐度高,又静。服务态度较好,又冇严守截单时间,两个钟食得舒舒服服。系食物选择唔选太多,又无甜品,不过每轮食物质素稳定。今次个喊脸系比澳洲和牛既,下次想食牛要食返鹿儿岛产和牛放题
2022-01-21
鹿儿岛茶美豚梅肉