花生mama
清酒放題 + 理想燒物 + 創意壽司 !
花生mama
2025-11-20
关注
中環 SOHO 區 這裏人氣旺, 今晚放工後 去了 嘉咸街 高知駅  happy hour  飲清酒食串燒.  門面充滿濃厚日式風味.
室內環境不錯, 氣氛熱鬧.
設開放式廚房,  有 師傅即席為客人燒烤.  也有專柜即制壽司, 剌身.......食物款式也不少.
還設有戶外飲酒地方, 面積大, 座位多.
這裡有我們最喜歡的清酒放題,   2 小時清酒任飲, 主要以日本國產米釀造, 很有米香, 店家擺放了 4 款任揀.
點了餐, 自選了第一款 香氣柔和的 大那 純米吟釀 , 酒精濃度 16%, 好順喉.
伴上香口小食:  核桃魚仔 , 佐酒一流.
接著送上  水天狗天婦羅:   食落酥脆可口,  好理想.
水天狗天婦羅
配燒物三款:   燒白鱔:   肉厚,  外皮微微焦脆, 燒得肉嫩多汁.
雞全翼串:  串燒雞翼,  燒得金黃香口, 外皮夠脆.
黑松露玉子燒:  玉子香滑蛋味濃, 伴有黑松露更可口.
燒白鱔,. 雞全翼串,  黑松露玉子燒
燒白鱔,. 雞全翼串, 黑松露玉子燒
一杯過後, 今次再選  [山田錦] 釀造越後櫻,  入口柔滑醇厚.  酒精濃度 15% , 清新甜美.
今次配上 招牌 高知卷, 賣相超級美,  色彩奪目, 好有創意.
招牌 高知卷
餡料有份量,  滿滿 吞拿魚蓉, 海膽, 三文魚籽, 吃得啖啖精采.
三文魚籽很多,  卜卜脆.
第二輪串燒 來了:  雞胸軟骨串:   口感爽脆,  不油不膩非常香口,
黑豚腩肉大蔥串:   熱辣辣, 肉香嫩滑, 調味相當好.
串燒秋葵:  口感滑溜, 好健康的蔬菜.
京都絹豆腐:   燒得外脆內嫩,  有豆香,  真滑.
 雞胸軟骨串, 黑豚腩肉大蔥串, 串燒秋葵,  京都絹豆腐
雞胸軟骨串, 黑豚腩肉大蔥串, 串燒秋葵, 京都絹豆腐
既然放題, 大家要盡興, 又來一杯 [英勳] 酒精濃度 50%, 酒味果香豐潤, 好高雅.
大家開心 碰碰杯,  這杯要 Encore.
再吃  和牛舌心串:   厚燒牛舌,  口感軟脆富彈性.
和牛舌心串
店長介紹:  海膽拖羅蓉,  日本控一定喜歡.
香脆紫菜 夾上  海膽拖羅蓉
口感好有層次,  越 食越 愛.
法式羊架:  外面燒得焦香微脆,  肉質嫩滑多汁無騷味, 非常香口.  佐酒一流.
法式羊架
雪糕蛋捲甜品   蛋捲脆餅, 內裡藏有雪糕, 口感妙極.
清酒任飲配上美食, 真系岩曬我哋.  餐廳人氣旺,   食物夠鮮, 燒物和壽司 做得好出色, 店員細心, 大家吃得爽.
赞好
检举