2021-06-03 387 浏览
系IG睇到好适合打卡既cafe,于是约朋友过黎食饭。餐厅楼底高,门面走简约风感觉好舒服。落地玻璃门外已经见到最有特色既打卡位,只有门口3张枱可以摊系地毯度打卡既,不过我朋友就唔系好想咁注目所以就坐在入面D凳。每张餐纸都好靓,我自己本身好中意呢D花纹,D凳都坐得舒服既,可惜既系座位排得太密,郁一郁就撞到后面既人,成餐饭我撞左几次,好尴尬。望住个menu好多特色食物,最后拣左以下几款RAFT BEER (EFES - Turkey)🍻Menu上的Craft Beer好多都系HK Brand,所以朋友专登拣左唯一一个写住系Turkey既,连酒杯同杯垫都系Match返啤酒个牌子,感觉好好。味道上就比较清,主要都系用黎边食边饮啦~印度脆球配海虾冬荫功(即系印度街头小食Pani Puri)佢个汁系冬荫功汁配虾食都几夹,佢未必系传统印度口味,但我自己几中意佢有配埋沙律菜几清新,少少可惜系脆球好似有少少淋左同埋个汁唔够装满全部脆球,大约每粒只可以装2/3到。炸薯角配自家制黑蒜酱黑蒜油就食得多,黑蒜酱就真系第一次试。第一啖放入口真系好有黑蒜味,都算系一试难忘😂阿根廷红虾香辣青酱海鲜扁意粉有两只虾都几大只

望住个menu好多特色食物,最后拣左以下几款:

DRAFT BEER (EFES - Turkey)🍻

味道上就比较清,主要都系用黎边食边饮啦~

印度脆球配海虾冬荫功

印度脆球配海虾冬荫功(即系印度街头小食Pani Puri)

阿根廷红虾香辣青酱海鲜扁意粉

有两只虾都几大只 & 4件青口,同朋友share岩岩好,仲有鱿鱼同洋葱,个汁真系辣既,唔系小小辣个种,所以食下都要饮下几啖啤酒。不过我就唔系好食到有青酱味。

土耳其开心果千层酥

甜品一定要试🥰土耳其开心果千层酥

首先大家都知东南亚菜式既甜品都一定系劲甜既,所以呢个都有一定既甜度,不过甜得黎佢又几好食,可能因为佢系冻既甜点,食落我觉得接受到,同埋千层酥本身都唔会伏。

总括黎讲,呢度都算几chill,服务都好好,食物都好有特色,下次我会想试下坐门口个几张特色地毯上面用餐。
2021-06-02
土耳其开心果千层酥