2017-07-07
呢間小店位於柴灣公工業區附近嘅屋苑商場地鋪,離地鐵站有點距離,係好幾年前一次路過無意發現嘅,街坊小店嘅門面,但掛住豬扒大王的招牌,好奇心驅使我地第一次走進店內,一食就六年!亦都因為開店時間至凌晨,呢度簡直係我呢啲夜鬼嘅善堂餐廳係家庭式經營嘅小店, 老闆做大廚,老闆娘就負責打點樓面,暑假時間有時仲會有個同餅印小幫手!叫得豬扒大王,餐廳就係主打豬扒乜乜乜,有飯啦有湯粉啦炒粉啦仲有撈丁。睇返貼响牆嘅訪問,呢度嘅豬扒係老闆自己手dirt同生炸,唔會同鬆肉粉。而我嘅number one menu就係登登登:豉油汁豬扒飯加隻蛋!豬扒係即叫即炸,之後會剪成一口大小先上碟,每一口都金黃鬆化,亦因爲冇味精所味道好簡單,冇多餘嘅調味,每次宵夜時段食到都會幸福感爆燈,等耐少少都值得!除咗豬扒之外,荷包蛋都係佳作,流心,脆邊,冇得彈另外都要推薦number two menu炒米粉,鑊氣一流又唔會太油至於用餐感受,睇到好多留言話老闆娘成日面黑黑,可能由於我地好多時都係十點打後先嚟,人少少,冇需要招呼入座,可以自己搬枱自己搵位坐,所以我地冇咩受過氣,而且佢有時都會好貼心㗎。同埋呢,其實老闆娘連打招呼同byebye
豉油汁豬扒飯加蛋
至於用餐感受,睇到好多留言話老闆娘成日面黑黑,可能由於我地好多時都係十點打後先嚟,人少少,冇需要招呼入座,可以自己搬枱自己搵位坐,所以我地冇咩受過氣,而且佢有時都會好貼心㗎。同埋呢,其實老闆娘連打招呼同byebye都係同一個樣㗎!
有美食嘅地方,希望可以一直幫襯啦