2017-06-25
今日約左個好多年無見嘅舊中學同學食飯,事關佢份工收9點半,仲要喺元朗。所以我就約左佢10點鐘食飯。佢話有間野佢食開,覺得好味,所以就帶左我去嗰度聚下舊,其實老老竇竇,要成10點鐘仲要搵好野食真係好難,但估唔到真係俾到驚喜我。間餐廳喺元朗,近住B仔涼粉嗰邊,再行入D就會見到。真係估唔到到呢個鐘數,間鋪嘅人流仲係一個接一個。原來間野晏晝12點先開,開到凌晨2點。裡面麻雀雖小,但係都好有日式燒烤屋嘅特色。呢間野主要食拉麵同其他炸野嘅小食。負責落單嘅員工好有禮貌,笑容十足,似足我之前去日本餐廳嘅風格,我問佢有咩介紹,佢都好細心介紹左幾樣,我聽左佢嘅推介,揀左流心芝士蝦丸,呢度多謝佢的推介。事關我地兩個都係鍾意食炸野小食,所以我地點左好多小食黎share:第一樣係流心芝士蝦丸:切開粒丸,D芝士已經流緊出黎,見到佢仲係好creamy狀態,浪下浪下,非常吸引。D丸即叫即炸,拎到出黎仲有煙。但食落口又唔係太熱。個芝士味夾到個蝦味,食完非常開胃。跟住就到個蟹肉薯餅:個蟹肉薯餅軟硬適中,睇個樣以為係普通薯餅,但咬落去真係食到蟹肉,製作係有誠意。燒牛舌:牛舌其實係好難燒嘅食物,因為燒得耐會韌,燒得唔夠時間又
第一樣係流心芝士蝦丸:
跟住就到個蟹肉薯餅:
牛舌其實係好難燒嘅食物,因為燒得耐會韌,燒得唔夠時間又會生,我之前去日本自己燒嗰種餐廳,次次都燒到好難食,所以我想睇下人地燒成點。呢個師傅好到家,燒到外面個皮係脆,但入面係好軟熟,無生,真係廚藝了得,無浪費咁好嘅食材。
蒜蓉燒扇貝都係精心製作:
真係唔好睇佢賣相以為佢普普通通,如果鍾意食蒜蓉嘅朋友一定要食呢個。正所謂禾桿衿珍珠就係呢種,咁啱扇貝又係珍珠。D蒜蓉索晒啲帶子汁,一食落去,蒜香同帶子嘅味道喺口腔裡面徘徊,又攻上鼻腔,非常令人陶醉。
仲有食左燒大蒽
安格斯牛肉
都係燒到軟硬適中,無牙力嘅朋友應該都食到。
最後叫左個「自家製豬軟骨拉麵」黎share,湯底要芝士辣湯。
本身呢個拉麵已經有一隻溏心蛋,我地追加一隻,可以一人一隻。個溏心蛋做得啱啱好,名符其實,咬落去真係溏心,食落口,蛋香好足。個湯底其實無得輸,鍾意芝士味嘅話,記得食芝士湯底,真係唔會加水溝稀,全部夠芝士。
埋單只係304,真係超值,估唔到元朗有咁大驚喜。