The Market

2017-08-09 4642 浏览
提起自助餐,唔可以唔提hotel icon,网上既comment都话icon自助餐好食,不过佢个价钱都好和味,平日dinner加一之后都要大概$720,今日因为庆祝生日,就决定豪一次喇!等我地睇下佢系咪真系大家吹棒到咁好食。另外,传闻话icon book位要提早一个月,今次可能我book平日,又唔系咩特别节日,所以只系预早两星期都book到,如果你系想特别日子庆祝,记住早d book喔!一入到去,就俾佢个色彩缤纷既甜品柜吸引住,好开心呀!The market其中主打就系佢既榴梿甜品!榴梿控点会放过。除左榴梿都仲有其他甜品。。。例如朱古力慕丝蛋糕,绿茶奶冻等,我都样样试左d,佢好处系细细件,咁就可以试多几款!好贴心!不过,我眼中只有榴梿雪糕,其他甜品都觉得一般。榴梿雪糕好似食紧榴梿蓉咁,啖啖都有榴梿肉架!平时外面食都要3至40蚊一球,呢度任食!我想食十个呀😩可惜个胃唔够位呀!海鲜系the market另一个大推。黎到冷盘区,一大座龙虾山等紧你!只能说hotel icon都几大方,以前去过d自助餐,龙虾呢d受欢迎产物好快俾人拎晒,要等一排先有人refill,然后又好快俾人拎哂。但系icon

一入到去,就俾佢个色彩缤纷既甜品柜吸引住,好开心呀!

榴梿控甜品

海鲜系the market另一个大推。黎到冷盘区,一大座龙虾山等紧你!只能说hotel icon都几大方,以前去过d自助餐,龙虾呢d受欢迎产物好快俾人拎晒,要等一排先有人refill,然后又好快俾人拎哂。但系icon既龙虾每次出去都见到呀!咁可能你会问系咪唔好食无人拎。咁梗系唔系喇。。个个只碟都有架!龙虾好新鲜,无雪味,d肉好爽口。
龙虾山

除左龙虾,仲有青口,龙虾钳,长脚蟹,大虾同螺。
冷盘
海鲜
咁多样,我最钟意食长脚蟹同东风螺!先讲长脚蟹!啖啖肉,无海水味,反而有一股甜味,系蟹肉既鲜甜,解冻得岩岩好,唔会一口咬落去都系冰水。 另外,螺肉俾到我好大惊喜,只只都好大旧,肉质好爽口,而且感觉洗得好干净,食得好放心。以往食螺肉,间唔中会食到一两只有d臭味,但系我今次食左十几只都无腥臭味呀!

另外,刺身,沙律和熟食款式亦唔算多。。没有太多意见 ,对面那位觉得羊架不错。
salad
salad  and  drinks

我喜欢佢既老火汤,今晚系椰子雪耳炖鸡,好甜呀,雪耳爽口,椰子唔会太硬,用一个小砂煲盛载,外貌都100分喇!
椰子雪耳炖鸡

如果你喜欢海鲜和榴梿,the market就岩晒你喇!但系如果你要食熟食既,选择会较少,但质素不错。另外,员工服务都好好,见你食完就会帮你收走污秽既碟。Book 位既时候同佢讲庆祝生日,会有小蛋糕同写字既服务!当晚就有十几碟小蛋糕,等住同佢地主人庆祝。
生日蛋糕

总括而言,唔好期望太高,the market整体系中上既自助餐,如果唔系特别好龙虾,食lunch buffet抵好多,冷盘好似只系少左龙虾,但价钱系500同700既分别。
2017-08-08
庆祝纪念