2015-04-28 879 浏览
有朋自台湾来, 其实佢一年都来香港几次, 今次佢话想去d佢无去过又坐得舒服嘅地方. 适逢豆腐呢两个星期喺中环做野, 就决定同佢一齐搭港铁去西环, 因为豆腐其实都系第一次搭咋哈哈.我地行左去海边, 印象中以前呢个舖位系做面包, 有得饮下野果d, 见到佢而家系食法国菜, 自己喺soho都有印象食过呢间都ok, 就入去啦. 呢度有两层, 下面果层唔算好大, 几张细枱, 对住个海咁, 呢个就系门口望出去嘅海景喇=)我地坐二楼, 二楼再阔落d, 望出去都系大桥同海, 好舒服. 环境比较清静, 没有播放音乐, 啱哂我同咁耐无见嘅朋友促滕详谈. 服务员很有礼貌, 很乐意帮忙. 因为我想食海鲜, 点了意大利的Pinot Grigio, 贪佢dry d 唔会盖过食物嘅味道, 又有d花香味. 头盘点了Ceasar Salad 与牛肉他他. Caesar Salad 有十多大片罗马生菜, 很新鲜, 沙律酱刚刚好不会太多. 配有凤尾鱼, bacon 和面包糠. 个人一向不是十分喜欢凤尾鱼因为通常都非常咸, 不过与大片生菜一起吃就互相调和了.Steak tartare 中间有窝蛋, 令生牛肉更滑, 生牛肉拌了䓤

Pinot Grigio
Caesar salad
Steak tartare 中间有窝蛋, 令生牛肉更滑, 生牛肉拌了䓤花, 更觉香口. 牛肉碎做得很均匀, 中间完全没有根, 用来配脆多士非常棒. 牛肉的调味恰当好处, 大概只用了少许盐和橄榄油, 就足以带出食物的鲜味.
Classic steak tartare
主菜是个海鲜大汇, 红色的盘子内盛满了香浓龙虾汁煮的原只波士顿龙虾, 三文鱼, 蚬及其他鱼类等海鲜, 上面有脆多士, 底层还有橙和蔬菜等, 非常丰富. 龙虾肉质有弹性, 很入味. 鱼和蚬都很鲜美, 好足料的一个主菜.
Lobster ''Bouillabaisse'' Bistronomique

Classic steak tartare