2017-08-31
朋友深知我愛海膽如命,於是相約我到一間日式放題晚膳,據聞海膽是任食的,一聽到這個消息,收工馬上飛出旺角。餐廳位於創興廣場5樓,地點10分方便。門面超級有氣派,簡直跟京都的神社一樣。侍應很快便安排我們入座,一進場看見地方寬敞,而安排的座位亦坐得很鬆動, 更有位置給我放手袋,有別於一般日式放題擠迫的格局,10分舒服。除了海膽任食外,連清酒也是任飲,冷熱均可,清酒入口比較順口,沒有一般清酒消毒藥水味,邊食刺身邊飲,人生一大享受。呢度嘅海膽任食,有海膽壽司同海膽手卷,女仔流流真係冇辦法食到幾多件手卷,所以我哋都係主力食壽司。海膽沒有怪味而且鮮甜甘香,最鍾意佢連紫菜都係即包嘅,完全冇淋到,夾埋個海膽邊有得輸。刺身10分新鮮,三文魚更是厚切,肥瘦分布10分平均,10分肥美。有唔同嘅壽司,不過選擇唔算多仲有唔同嘅和式添,款式都真係應有盡有最後食埋呢個雪糕,真係飽到郁都郁唔到喇。
有唔同嘅壽司,不過選擇唔算多
仲有唔同嘅和式添,款式都真係應有盡有
最後食埋呢個雪糕,真係飽到郁都郁唔到喇。