第一次openrice的食評竟然比咗【樸一拉麵】!🤭👍🏻👍🏻👍🏻私心推薦:海老湯底,濃郁鮮甜而清澈!自從通關,我去了東京2次(上年復活節和聖誕節)。兩次都不停試食各式各樣的拉麵,不得不說疫情後的日本人氣拉麵店依然好食和高質!而今次專登寫拉麵食評,因為與朋友再次到訪女人街【樸一】,再次感覺佢嘅湯底真係水準高(絕對可媲美日本拉麵)!我由疫情時第一次食樸一(偶爾幫襯、不算常客),今次日本回來後再食,認為【樸一拉麵】可以是思鄉時的拉麵首選。撲一排隊的時間和日本的拉麵店也差不多。我是星期五晚光顧,三個人,大約等了20分鐘左右。兩年來我試過樸一的湯底有:海老、蟹膏、魚介、豬骨,(好似仲有一款湯底未試過),海老湯底始終是我的最愛,也是點擊率最高!今次我選的是海老拉麵、黃麵、慢煮叉燒。建議大家先飲一啖湯,海老湯底湯頭清澈而濃郁,有小量蝦油浮面,而且蝦湯掛麵,所以每口拉麵都沾滿蝦的味道;入口後,蝦味濃烈突出,每啖都飲到蝦油、蝦鮮味,十分有層次!麵上亦有櫻花蝦乾,攪拌後再飲啖湯、食啖麵,整個體驗直上另一層!海老湯底就是撲一拉麵代表作!黃麵(東京)和白麵(博多)之間,我個人比較喜歡揀黃麵來配海老湯底,麵身會

黃麵(東京)和白麵(博多)之間,我個人比較喜歡揀黃麵來配海老湯底,麵身會粗少少,用來掛湯一流!

樸一的兩款叉燒分別是:厚燒叉燒&慢煮叉燒。兩款叉燒我都食過。最初的我每次都點厚叉燒,因為實在十分惹味,香氣誘人!燒過的油香和肉香一試難忘!後來,有一次因厚燒叉燒賣晒,我終於試了慢煮叉燒,發覺肉質香嫩,口感柔軟,入口即溶,令我覺得驚艷!自此,我會點慢煮叉燒。我認為兩款叉燒真的各有千秋,值得大家兩款都一試,然後再按個人喜好選出自己的口味。

小總結:
我認識樸一小店應該有2年多,湯底和小食(大推炸雞)一直是高水準、高水平,最近再次幫襯深深感受質素依然如故,實在難得!而且價錢親民!曾經一次偷聽店主同人傾偈,原來湯底是小店堅持每天新鮮烹煮,更試過因湯底未如理想而唔開鋪,這種匠人精神在香港實在難得!

2024-02-23