嚟流浮山食海鲜,嚟咗有2010米芝莲推介嘅明记海鲜酒家。餐厅喺‘海味街’嘅中段,门面唔算太起眼。门口附近有贴米芝莲推介同埋其他有关嘅推介、报道。海鲜基本上都系时价,价钱要当日问先知。门口有多个鱼缸俾人睇,睇啱可以问当日价钱。我哋今次就食咗虾、蟹、蚝、鲍鱼、班腩、油菜同埋炒饭。海鲜汤一入到嚟坐低,未叫𩠌就会俾咗一碗海鲜汤先。佢基本上系鱼汤嚟嘅,饮落有好香浓嘅鱼味,绝非一般味精鱼汤可比。原本见佢卖相一般又系一坐低就送嘅,都冇咩期望,以为都系一般例汤𠮶啲,估唔到竟然咁好味。豉油皇虾打头阵系豉油皇虾。餐厅都有贴介绍佢嘅poster。虾肉爽口。调味惹味,除咗豉油仲有好香嘅蒜、洋葱味。最钟意食呢啲够镬气嘅爆炒小菜。推介。油盐焗奄仔蟹 蟹季嚟到当然要食流浮山出名嘅奄仔蟹。呢间嘅奄仔蟹调味做得好唔错,咸香惹味适中亦渗入蟹肉。奄仔蟹啲骨同壳都比较软,蟹壳餐厅已经整碎咗,蟹骨用手就整得烂,食上嚟好方便。酥炸生蚝流浮山除咗奄仔蟹,蚝都好出名。所以炸蚝都系其中一样我哋好期待嘅菜式。可能期望愈大失望愈大,估唔到佢竟然会成为今餐最失望嘅菜式。佢嘅炸粉超厚、冇味道宜且油腻,蚝嘅大细亦只有拇指咁大。失望。果皮蒸鲍鱼一
我哋今次就食咗虾、蟹、蚝、鲍鱼、班腩、油菜同埋炒饭。

海鲜汤
酥炸生蚝
酥炸生蚝
果皮蒸鲍鱼
一般蒸鲍鱼嘅味。鲍鱼新鲜。
红炆班头腩
鱼肉新鲜。调味适中。推介。
油菜
油菜新鲜爽口,食完咁多海鲜清一清。
招牌粉饭
意外地好味。炒饭粒粒分明,亦唔油腻。好手势,推介。
招牌炒饭
流浮山食海鲜多数时价,原本都有担心俾人开天价。幸运地遇上呢间老实,冇出咩蛊惑招,嚟流浮山嘅话
可以考虑一试。
题外话/补充资料: 餐厅全日免收加一,有茶水供应。可另买汽水啤酒。
2023-11-18
用餐时段