旺角餐厅咩菜式都有,去左尼间食泰菜既餐厅,装修有d似茶餐厅feel,但系食物质素拍得住泰菜既香辣,以及甜。2个人食叫左咖哩软壳蟹火山包($138),泰式鲜虾炒金边粉($58),泰式卤猪脾肉例牌($68),椰青($35)。食物5分钟已经送上枱,猪脾肉既猪皮同猪肉比例大约2:3,以为猪皮会好腻,平时我唔会特登食,但尼到既猪皮弹牙,食落口充满骨胶原,而且炆得入味。而肉方面,猪脾肉质系"林",唔会煮到"鞋"哂。而且一碟有成10件,底下附送几条菜心,半只蛋,酸菜,抵食好味。钟意辣既朋友,可以醮d酸辣酱,令猪肉味更浓。软壳蟹有2只,已经帮你切开成4件。炸粉够薄,所以唔会腻同济。而且仲有少少蟹膏添,非常惊喜。而咖哩方面,我个人接受到佢既微辣,佢既辣系一开头唔觉,但食食下辣味就会出。相对其他餐厅,佢既辣唔算辣,所以尼间餐厅既咖哩愈食愈过瘾。加上,佢系咖哩入面加左蛋,所以个咖哩系有蛋浆块(唔识容易),唔系单调既稠身咖哩。另外加入洋葱,西芹煮香咖哩。而炒金边粉除左有虾,蛋,另外餐厅加入豆干,红色虾仔干,仲有花生碎,食落口有几种层次。先系甜甜地既味,然后系甜虾仔,之后有花生碎就脆脆地香口。虾够爽,用油泡一泡

2个人食叫左咖哩软壳蟹火山包($138)泰式鲜虾炒金边粉($58)泰式卤猪脾肉例牌($68)椰青($35)
泰式卤猪脾肉例牌

咖哩软壳蟹火山包

泰式鲜虾炒金边粉

炒金边粉除左有虾,蛋,另外餐厅加入豆干,红色虾仔干,仲有花生碎,食落口有几种层次。先系甜甜地既味,然后系甜虾仔,之后有花生碎就脆脆地香口。虾够爽,用油泡一泡就会爽口d。虽然系炒粉,但食落口唔觉油,而且碟底都见唔到油淋淋。如果咖哩觉得辣,食啖炒粉就解哂辣。
椰青

椰青水装满,而且刮出黎既肉甜,食泰菜一定唔少得叫椰青。

整体,唔驶加一,而且价钱比其他泰菜餐厅平d,质素唔错,环境舒服,侍应之间倾计吹水,好有茶记feel,值得再食。特别在于有喇沙,干捞粗面。
2018-07-18
等候时间
5 分钟 (堂食)
泰式卤猪脾肉例牌
咖哩软壳蟹火山包
泰式鲜虾炒金边粉
椰青
  • 咖哩软壳蟹火山包,泰式卤猪脾肉例牌