2017-08-06
想食好味咖哩你會諗到去重慶大廈,而泰國菜我就會去九龍城,泰國餐廳選擇多而且味道評價普遍都不錯。朋友見我食來食去都係泰式咖啡蟹,今次專情帶我去食爆炸蟹聽到都覺得期待。餐廳從富豪東方酒店巴士車站步行5分鐘可到,在轉角位置,不難找的。門口的右手邊係燒烤部,我所見好多客人專程來外賣串燒的,今次得兩個人只專注食蟹怕叫太多食唔完,下次一定要試串燒餐廳內不大,兩張四人桌及三張六人桌座位,位置窄狹坐得逼夾,不太舒適。店內貼心地提供wifi, 由於店內座位不多,繁忙時段會有限時90分交桌要求。今趟一定要試的是爆炸蟹,另外點了飛天通菜及青檸烏頭魚,然後被告知餐廳最近在做優惠,滿$300就送烏頭魚Lucky 飛天通菜好新鮮,炒的火喉剛好上桌青綠,辣度1.5🌶唔食得辣的朋友會有點受不了,味道比重但好惹味食完成碟菜主角終於出場,蟹上鋪滿新鮮香茅,食落口感清新;蟹係生炸所以蟹殻炸到好脆,可直接口咬;蟹肉嫩滑清甜熟度剛剛好,辣度🌶🌶無太多醬汁食得比咖喱蟹方便見到大大嚿蟹膏嗎 一隻蟹夠兩人吃,大滿足烏頭魚的表情好搞笑,酸辣湯汁加入後,大約五分鐘可以食。魚肉軟滑,泰式醬汁偏酸,但食完口味重的爆炸蟹再食魚剛剛中和了,辣度
飛天通菜
泰皇閣爆炸蟹
見到大大嚿蟹膏嗎 一隻蟹夠兩人吃,大滿足
明爐青檸蒸烏頭魚
烏頭魚的表情好搞笑,酸辣湯汁加入後,大約五分鐘可以食。魚肉軟滑,泰式醬汁偏酸,但食完口味重的爆炸蟹再食魚剛剛中和了,辣度🌶甚是好吃
整體來說:環境不算大,但在有燒烤部的情況下唔會有太大油煙味,算不錯;加上食物新鮮質素不錯,回頭指數