2018-06-26
雖然最近台式手搖杯大行其道,不過位於仁安大廈嘅曼活泰茶就別樹一幟,主打泰式飲料。鋪面唔係好大,店主見我地揀下揀下,都好用心介紹,感覺佢對泰式飲料、用料都有好高嘅要求,強調選用泰北清萊一帶嘅高山茶葉,水果每日新鮮現切。餐牌供應泰式奶茶類、梳打、果茶、紅/綠茶、花茶等,定價$19-29。配料可追加香茅、奇亞籽等,一律$4。泰式奶茶 $21連茶壺都喺泰國專門訂製,每壺只係約沖到四杯茶,很花時間功夫,飲落更地道,飲品700ml,價錢唔貴見店員沖好紅茶後,加冰再用煉奶沖泡,強調不用奶粉奶精。想試下原本嘅味道,所以並無調整糖度。泰式奶茶色澤較深,奶味濃郁,口感順滑而稠身。可能因為用煉奶,甜度更突出。當然同港式奶茶好唔同,各有特色吧椰果爆檸烏龍 $27除左泰奶,檸檬、青檸飲料都係主打,烏龍茶底加檸檬沐、原個檸檬。味道冇想像中咁酸,反而有啲甜。簡單黎講,有啲似檸檬糖嘅味道。待冰塊融化後,會較為清新。
泰式奶茶 $21
泰式奶茶
椰果爆檸烏龍 $27
簡單黎講,有啲似檸檬糖嘅味道。待冰塊融化後,會較為清新。
椰果爆檸烏龍