2019-09-12 142 浏览
朋友知道我钟意食甜品,今日特登系上环买左盒饼黎我屋企开心share食,佢话哩间饼店依家专做散水饼生意的,散买要特登网上预订想要既款式,如果唔系去到就未必会买到想要既款式。朋友带左四件上黎,我睇反当中既介绍书分别系①柚子牛奶朱古力挞Yuzu Milk Chocolate tarte,②香橙伯爵茶挞Orange Earl Grey tarte,⑦三重荔枝挞Fresh Lychee tarte,⑨黑芝麻抹茶挞Sesame Matcha tarte,每款挞既盒外都有贴上号码贴纸表示款式,我先拣左香橙伯爵茶口味品尝,一打开小盒子,伯爵茶的芳香浓浓浸出,卖相精致吸引,我一啖咬落去,唔单止香味就连味道都是浓郁的伯爵茶味道,mousses幼滑,面头配上一片香橙及橙肉蓉,咬到不同口感朋友拎左柚子牛奶朱古力挞,面头有玫瑰花型朱古力图案,柚子藏左系中间,做成馅,朋友话虽然有点甜和流,但被柚子既清新味道盖过了同中和反我冲了些茶伴随住继续享用,朋友比较喜欢水果,佢再食系三重荔枝挞,面头用左新鲜既荔枝肉配有小小银铂,下面搽咗红莓荔枝果酱,咬落仲有荔枝和香桃忌廉,味道酸酸地,朋友话令味蕾振奋黑芝麻抹茶挞,面头有粒小

,但被柚子既清新味道盖过了同中和反

朋友话令味蕾振奋

黑芝麻抹茶挞,面头有粒小小既朱古力蛋糕,咬落除左抹茶mousses 砖外,仲食到浓浓的黑芝麻味道,抹茶mousses幼滑,加埋绿茶粉系当中,微苦中带甘甜,同黑芝麻连手,出黎既味道相当夹,好味

感谢朋友让我享受到美味的茶点。
香橙伯爵茶挞Orange Earl Grey tarte
三重荔枝挞Fresh Lychee tarte