2018-03-25 991 浏览
星期日中环有好多食店都唔开门,揾食揾到呢头竟然见到呢间餐厅要排队就八卦睇下。原来系Blacksheep Group 旗下嘅餐厅,咁就觉得可以试下。其实所谓嘅排队都系等一两张枱(我地七点左右到)都唔驶一阵就有枱喇。成间餐厅都系食一样嘅嘢食所以只有drink menu,你可以选择cocktail, mocktail, beer, wines, 用餐时间限咗要一个钟,anyway 都试下啦。见到drink menu 有两款唔常见嘅法国啤(一支lager 一支Pale ale) 我地就点咗呢款。不过不失几清新嘅。先上系法包baguette, 外脆内软几好味。之后就系green salad with walnuts, 简单嘢never wrong 嘅,之后就系主食牛排喇,我地都系要medium rare, 但两块排嘅熟度明显唔同,呢度要扣分,毕竟佢只有一个menu, 专做呢个menu,我expect 唔应该有咁嘅差异,我地一块系medium rare 一块系medium 啰。另外上牛排时会有个蜡烛台热住,我个人觉得有些多余,因为牛排热住就会容易over cook.食扒时会有薯条衬埋,你钟意食可以

,anyway 都试下啦。

食扒时会有薯条衬埋,你钟意食可以再refill , 薯条揸得几新鲜干身冇乜油几好。但我个人钟意粗薯条多D. 不过炸得够干身嘅薯条都好食所以我都食晒。其实块排真系唔错,medium rare 果件好有肉味又够juicy, 食得出用牛肉蘑菇汁煮过,食嘅时候有个芝士酱汁代替Mustard source, 我觉得好夹,但另一件因为变咗medium, 肉质干身咗好多,所以对比之下冇咁好食。

最后你可以加钱食甜品,佢嘅甜品好大件,两个人share 一件就刚刚好喇。佢会推一架甜品车仔出嚟,有六款甜品可以选择,我地选咗佢个signature, 但我听咗个waitress 讲咗两次都真系听唔到呢款叫乜名😂,是但啦。
黎到系一个doughnut款夹左一层厚厚嘅榛子酱,好味但好「留」所以半件刚刚好。
埋单时原来件甜品要$108,当个餐都系$298时,件甜品其实算贵,但share 一半就ok la. 饮埋啤酒每人大约$500
2018-03-25